Toeristen bij de Korenmolen Maasbommel.
Toeristen bij de Korenmolen Maasbommel. Foto: Moeke Mooren

Gemeente aan de slag met oogst 'Dag van de Toekomst'

WEST MAAS EN WAAL – De zevende Dag van de Toekomst vanuit de gemeente West Maas en Waal was een succes. De oogst van de online bijeenkomst is vertaald in twaalf realiseerbare ideeën. Deze ideeën worden in april verder uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma 2021/2022.

Door Hanneke de Vries


Op 4 februari werd de online versie van de Dag van de Toekomst georganiseerd. Ruim honderd inwoners toonden belangstelling. Ondernemers, vrijwilligers, betrokken burgers en andere geïnteresseerden dachten mee over bepaalde stellingen. Ze konden zich laten horen en hun ideeën werden meegenomen. Wethouder Bert van Swam vertelt: ‘Door elk jaar op deze intensieve manier met elkaar in gesprek te gaan over de leefbaarheid, weten we wat er leeft onder de inwoners en organisaties van onze gemeente. We halen hiermee mooie ideeën, wensen en kansen op om de leefbaarheid in onze dorpen te verbeteren. We hebben deze in een overzicht gezet en besproken. Op 1 april bespreekt de gemeenteraad het voorstel.

Duurzaamheid

Er werd tijdens de bijeenkomst gesproken over verschillende onderwerpen. Op het gebied van burgerparticipatie werd er gesproken over de start van een ambtelijk dorpsteam; een laagdrempelig aanspreekpunt in alle kerkdorpen voor vragen en signalen van de inwoners, organisaties en ondernemers. Op het gebied van duurzaamheid waren veel betrokkenen het erover eens dat ondernemers en inwoners met mooie duurzame voorbeelden prima rolmodellen zouden kunnen zijn. Ook werd er gedacht over het bij de bron aanpakken van het energievraagstuk; het besparen van de energie, en zo nodig de grotere daken binnen de gemeente gaan gebruiken voor het opwekken van energie.

Welzijn en Zorg

Bewust of onbewust werden door het coronavirus veel meningen gedeeld over zorg en welzijn. Van Swam: ‘Op het gebied van onderwijs en jeugd ligt er de behoefte om beter en breder te laten weten waar jeugd terecht kan voor hulverlening. Er werd tevens gesproken over het stimuleren van bewustwording over preventie, bij alle organisaties die de gemeente (mede-)financiert. Door de aandacht hierop te leggen, zou er meer bereikt kunnen worden.'

Andere punten waren het tijdig communiceren met de direct betrokkenen als er kwetsbare personen in hun buurt komen wonen, en het zorgen voor meer bekendheid van de Lokale Alliantie Veilig Ouder Worden.
Al met al was het een enerverende avond met uiteenlopende ideeën. Deze worden in april verder uitgewerkt. Binnenkort wordt het voorstel in de gemeenteraad besproken. De volgende editie van de Dag van de Toekomst is op donderdag 3 februari 2022.