De ruïne van Batenburg.
De ruïne van Batenburg. Foto: Diana de Leur

Legende De wonderbare bron van Batenburg

BATENBURG - De vele kastelen die Gelderland rijk is, hebben elk hun eigen geschiedenis en soms zijn er ook legendes en spookverhalen overgeleverd. Verhalen over ingemetselde nonnen, brute moorden, angstaanjagende spoken en wonderbaarlijke gebeurtenissen. Wat er van waar is, blijft ongewis, maar ergens moet er een kern van waarheid in zitten.

Door Anne-Bregtje Schelfhout


Zo zou er ook een legende zijn over een wonderbare bron in het kasteel bij Batenburg. Dit kasteel, waar nu alleen nog een ruïne van over is, werd rond 1600 gebouwd op de fundamenten van een eerder kasteel. Volgens een overlevering zou dit kasteel gebouwd zijn door Bato, een Batavierenheld. Een ander verhaal vertelt dat dit kasteel op de resten van een Romeinse tempel zou zijn opgemetseld.

Lang geleden woonde in dit kasteel de jonkvrouw van Wychen, zij was getrouwd met de heer van Batenburg, ook wel bekend als 'de wreedaard van de Maaskant'. Hij sloot een aantal gevangenen die ziek en gewond waren op in de kerkers onder het kasteel. De gevangenen smeekten om water, maar ze kregen geen druppel. De jonkvrouw van Wychen kon niets tegen de wreedheid van de heer van Batenburg doen. Toen zij hierover zat te klagen, fluisterde ineens een stem: 'Is God er dan niet meer? Bat en Borgh.' Daarop begon zij te bidden om de gevangenen te redden. Zodoende werd plotseling de kerker verlicht en er ontsprong een waterbron. De gevangenen waren zielsgelukkig en de heer van Batenburg kwam tot inkeer. Door dit wonder gaf hij de gevangenen hun vrijheid terug.

Er wordt verteld dat die bron nog vele jaren in Batenburg heeft gestroomd, en dat misschien nog wel tot op de dag van vandaag doet...

Bron: Spoken en kastelen in Nederland door Anton van Oirschot.

Afbeelding