Komst grote grazers

AFFERDEN/DEEST - Afgelopen maandag zijn de eerste grote grazers naar de Afferdense en Deestse Waarden langs de Waal gekomen. Het gaat om konikpaarden en later zullen ook runderen het gebied gaan begrazen. De dieren spelen een belangrijke rol in het beheer van de riviernatuur in dit gebied. Door de begrazing zorgen zij voor variatie en dragen zo bij aan de verdere natuurontwikkeling.

Natuurontwikkeling

In de Afferdense en Deestse Waarden is begrazing een belangrijk onderdeel van de natuurontwikkeling en het beheer. Het is goed voor de variatie in de natuur en het vertraagt de begroeiing in de stroombaan van de rivier. Verschillende planten- en dierensoorten profiteren van het grazen, snoeien, schillen, schuren, betreden en zandbaden van de grazers. De begrazing gebeurt met dieren die zichzelf jaarrond buiten redden. Een kuddebeheerder houdt het welzijn van de dieren in de gaten.

De toegangsregels

Deze grote grazers zijn van nature rustige dieren die goed samen gaan met bezoekers van het gebied. Ze trekken zich weinig aan van bezoekers en bewaren zelf de afstand. Desalniettemin is afstand houden belangrijk. Bezoekers moeten dan ook 25 meter tussen hen en de dieren aanhouden. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Het gebied is vrij toegankelijk om te wandelen en te fietsen. Hier mag men struinen; wandelen is niet gebonden aan wegen en paden.