Beleid huishoudelijke ondersteuning 2021

WEST MAAS EN WAAL – Vanuit de Wet Maatschappelijke ondersteuning wordt de huishoudelijke ondersteuning uitgevoerd door de gemeente. Om te bekijken of er efficiënter en resultaatgerichter kan worden gewerkt, waarbij het resultaat gekoppeld wordt aan een concreet aantal uren, werd er in regio Rivierenland afgelopen jaar door KPMG Plexus een objectief en onafhankelijk onderzoek gedaan naar de normtijden voor de huishoudelijke ondersteuning.

Door Hanneke de Vries

Normenkader

Daaruit is een nieuwe normenkader voortgekomen, waarmee de aanbesteding voor 2021 is gestart. Hieraan wordt per 1 april van dit jaar verder uitvoering gegeven.

De beleidsregels zijn vooraf opgesteld door de gemeentes in de regio Rivierenland. Zo wordt één beschikking afgeven voor inwoners die begin 2021 instromen in de huishoudelijke ondersteuning met een indicatie tot 1 april 2021. Tevens wordt één indicatie afgegeven voor de periode ná 1 april 2021.

Uniform

Verder voert de aanbieder van de huishoudelijke ondersteuning in de regio de activiteiten uit vanuit hetzelfde normenkader en conform dezelfde uitvoeringsregels. Er wordt op deze manier uniform gewerkt, maar maatwerk blijft mogelijk.

Zo snel mogelijk na de vaststelling van de beleidsregels start de gemeente met het opnemen van de resultaatgebieden in de beschikking bij nieuwe cliënten.

Uitkristalliseren

Wethouder Van Swam: ‘Het is niet ondenkbaar dat na 1 april in sommige situaties onduidelijkheid en discussies ontstaan over het uitvoeren van het beleid. Het nieuwe beleid moet zich nog uitkristalliseren. In sommige situaties kan er sprake zijn van maatwerk en dan is het belangrijk dat deskundigen hieraan invulling geven.'