Rob Schouten en Ruud van Kraaij.
Rob Schouten en Ruud van Kraaij. Foto: John van Gelder

Virtuele inzegening Monument Nagasaki

HORSSEN/NAGASAKI - Vijf jaar geleden bezochten Rob Schouten en zijn vrouw Lies Japan, waar Robs vader Eef Schouten tijdens de Tweede Wereldoorlog in een krijgsgevangenenkamp had gezeten. Een herinnering aan kamp Fukuoka 14B was er nauwelijks; het terrein bleek eigendom van Mitsubishi en wordt in de toekomst een groot voetbalcomplex.

Het bracht Rob en Lies op het idee een monument op te richten. Er werd door Rob een special stichting in het leven geroepen, Stichting Monument Nagasaki. Voor de realisatie van een monument werd onder andere een crowdfundingsactie gestart. Het monument zal komen te staan in het park nabij het Atoombommuseum en het epicentrum, waar op 9 augustus 1945 in Nagasaki de atoombom is gevallen. De onthulling staat gepland op 4 mei aanstaande. De stichting heeft, in samenspraak met en op advies van de Nederlandse Ambassade in Tokyo, besloten om de officiële ceremoniële onthulling van het monument wederom te verplaatsen naar een nog nader te bepalen datum. Dit in verband met de huidige en de te verwachten ontwikkelingen rondom COVID-19.

Inzegening

Traditiegetrouw wordt elk monument in Japan ‘ingezegend’, dat zal dus zijn op 4 mei 2021. Het bestuur van de stichting heeft besloten om deze inzegening virtueel bij te wonen, middels een livestreamverbinding met Japan.

Alle slachtoffers, nabestaanden en belanghebbenden zijn hiervan middels een nieuwsbrief op de hoogte gebracht, zodat ook zij hiervan getuige kunnen zijn.

Informatie

Kijk voor meer informatie op: www.fukuoka14b.org.