Cultuur en erfgoedpact 2021 – 2023

WEST MAAS EN WAAL – De gemeente West Maas en Waal krijgt het advies om in te stemmen met het nieuwe programma Cultuur en Erfgoedpact. Dit moet de cultuurparticipatie bevorderen.

Door Hanneke de Vries


Provincie Gelderland wil de vrijetijdseconomie en cultuurparticipatie in Gelderland versterken. Evenals in voorgaande jaren kunnen gemeenten die met elkaar samenwerken op het gebied van cultuur- en erfgoedparticipatie in aanmerking komen voor een subsidie van de provincie, ook wel het meerjarenprogramma Cultuur en Erfgoedpact genoemd. De acht gemeenten in het rivierengebied werken al diverse jaren samen en dankzij deze samenwerking zijn al tal van projecten en evenementen gerealiseerd.

Onlangs is, in samenwerking met organisaties en betrokken gemeenten, het programma voor de jaren 2021-2023 opgesteld. Gemeente West Maas en Waal heeft op dit gebied drie doelen voor ogen: het bevorderen van deelname aan cultuur en het verbeteren van de leefbaarheid, het beter zichtbaar maken en stimuleren van het cultureel erfgoed en tot slot het verruimen van het blikveld van organisaties en lokale cultuurprofessionals door kennisoverdracht en samenwerking. Om deze doelen te realiseren is het advies om in te stemmen met het voortzetten van het programma 2021-2023. Ook is het nodig om jaarlijks een geldbedrag te reserveren voor boeken op het gebied van kunstbeoefening, oudheidkunde en cultuurparticipatie door ouderen. Daarnaast wordt welzijnsorganisatie Sociom ingezet om op jaarbasis 21 uur te realiseren.

Lopende projecten

Om cultuur en erfgoed naar een hoger plan te brengen zijn er verschillende ideeën geopperd. Enkele voorbeelden van projecten die reeds lopen zijn Muzikale Monumenten, Op stap met Rhijn en Knowledge Detective. Het project Muzikale Monumenten bevordert actieve en passieve deelname aan podiumkunsten. Dit evenement vindt plaats in de weekenden in september, waarbij optredens gegeven worden op bijzondere locaties in de deelnemende gemeente. Op stap met Rhijn is een smartphone speurtocht, waarmee kinderen meer leren over de omgeving. De speurtochten worden ook in Beneden-Leeuwen aangeboden. De gemeente wil het aantal speurtochten uitbreiden en er componenten aan toe voegen.
Middels het project Knowledge Detective wil men een bijdrage leveren aan de cultuurparticipatie van kwetsbare ouderen en de ontwikkeling van jongeren. Vanuit dit project worden verschillende cursussen voor ouderen georganiseerd. Jongeren gaan, aan de hand van vragen, in gesprek met ouderen. Na het gesprek zetten zij het speurwerk voort in een museum of bij de historische vereniging.