Een beeldbepalend stukje Horssen, met links de H. Antonius abt kerk.
Een beeldbepalend stukje Horssen, met links de H. Antonius abt kerk. Foto: John van Gelder

(On)beschermde dorpsgezichten

DRUTEN - 'Monumentale boerderijen worden met geld van het Rijk en provincie gerestaureerd, en ondertussen verpest je het landschap eromheen met nepboerderijen', dat zegt erfgoedbeschermer Jan Reijnen naar aanleiding van de discussie over beschermde dorpsgezichten in Druten.

Door Patrick Huisman


De kwestie is weer actueel geworden door twee bouwplannen in Afferden. Daar zijn initiatieven om midden in de natuur te bouwen en op een andere plek tussen de zogenaamde ‘lintbebouwing’ aan de Koningstraat. Oppositiepartij Sociaal Maas & Waal wil hier voor eens en altijd een einde aan maken door met een voorstel te komen om cultuurhistorische waardevolle delen van de dorpen te beschermen.

Willekeur

Jan Reijnen vindt dat een goed idee en ziet nu teveel willekeur: 'Het kan toch niet zo zijn dat je een deel van een dorp heel belangrijk vindt als woongezicht, maar als dan iemand die je aardig vindt langskomt met een leuk idee dat je het dan toch maar goedkeurt. Daar lijkt het nu soms wel op.'

Reijnen moet het nog wel zien gebeuren, want hij wijst erop dat het al veel vaker geprobeerd is, maar het er nooit van kwam. Over de twee plannen die er nu liggen is hij duidelijk: 'Als je het gebied van hoge cultuurhistorische waarde vindt, moet je dit niet willen. Als dit mag, dan zijn er nog genoeg gebieden waar het ook moet kunnen. Dan is het hek van de dam.'
In het voorstel van Sociaal Maas & Waal worden diverse plekken genoemd in de gemeente die beschermd zouden moeten worden tegen verdere bebouwing.

In Afferden zijn dat bijvoorbeeld de eerder genoemde Koningstraat. In Deest gaat om een gedeelte van de Kweldam. De Kattenburg wordt in Druten genoemd als beeldbepalende plek en in Horssen gaat het bijvoorbeeld om het Kerkpad en omgeving en de Kloosterweg.

Wat de plannen beteken voor de huidige bouwaanvragen is nog niet duidelijk.

Afbeelding