Menno Daanen. Foto: John van Gelder
Menno Daanen. Foto: John van Gelder Foto: John van Gelder

De kunst van slopen,
grondverzet en recyclen

BOVEN-LEEUWEN – Met een locatie in Wijchen en sinds eind november vorig jaar ook in Boven-Leeuwen is voor C. Jansen Grond-, Sloopwerken & Recycling B.V. niets te groot of te klein, te veel of te weinig, te zwaar of te licht. Van A tot Z op het gebied van grondverzet, straatwerk, sloopwerken, transport en containerverhuur en recycling is mogelijk. Niets is te gek en het bedrijf denkt graag met de klanten mee, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Menno Daanen van C. Jansen Grond-, Sloopwerken & Recycling B.V. vertelt: ‘In Boven-Leeuwen zijn we nu vooral gericht op het recyclen. We hebben een milieustraat waar men tegen betaling per kilo afval kan brengen. Per afvalstroom is er een apart tarief. Bijna alles kunnen we daarna recyclen, het enige dat we niet aannemen is witgoed, chemisch afval, olie en accu's. De mensen weten ons al goed te vinden, op zaterdag staat er vaak een file, zeker nu in de lockdown zijn veel mensen gaan klussen, verbouwen en opruimen.
Het is de bedoeling dat we de werkzaamheden die we in Wijchen verrichten, ook gaan uitvoeren in Boven-Leeuwen en omgeving. Denk daarbij aan het slopen van een woonhuis, een bedrijfshal of boerderij en daarna het grondverzet om de locatie gereed te maken voor nieuwbouw. Verder zijn we gespecialiseerd in de verhuur van containers, zowel aan bedrijven als particulieren. Van 3 kuub tot 40 kuub, in alle soorten en maten en voor alle afvalstromen, zoals puin, hout, sloopafval, groen uit de tuin. Vaak hebben we vooraf met de klant overleg, welke inhoudsmaat van de container het meest geschikt is. Soms komen we op locatie langs om een inschatting te maken. Het zou toch zonde zijn als men eerst een container van 3 kuub bestelt, terwijl er daarna nog een nodig is om de rest van het afval af te voeren. Het puin dat met bouwafval meekomt, verwerken we hier tot een bouwstof, bijvoorbeeld tot fundatiemateriaal voor onder de wegen of verhardingen, het overige sorteren we uit en dat gaat weer naar een gebruiker die er weer wat anders van kan maken. Zo is de cirkel van recyclen rond.
Een andere specialisatie van C. Jansen Grond-, Sloopwerken & Recycling B.V. is grondverzet, bijvoorbeeld het uitgraven van een tuin of terrein, voor het aanleggen van riolering of een sleuf graven voor afwatering. Wij hebben machines van 80 cm breed die door een deur kunnen tot rupskranen van 30 ton. Bij het slopen van panden houden we vooraf rekening met mogelijke asbestsanering en na het slopen met eventuele grondsanering. Vóór het sloopwerk zal er altijd eerst een asbestinventarisatie worden uitgevoerd. Voor nog bruikbare materialen, zoals oude dakpannen en houten balken, benaderen we bijvoorbeeld handelaren in oude bouwmaterialen. Zo wordt er niets zomaar weggegooid. Daarnaast is er altijd ruimte voor archeologisch onderzoek mocht daar aanleiding toe zijn, zoals nu het geval is aan het Pleinstraatje in Maasbommel. Voor de realisering van nieuwbouwwoningen hebben wij het sloopwerk verricht. We hebben nu wat proefgleuven gegraven om te kijken of er iets van archeologische waarde in de grond zit. Het schijnt dat er wat fundaties van een oud café zijn aangetroffen. Die worden nu onderzocht hoe oud ze zijn en of deze in kaart gebracht moeten worden. Als dat onderzoek is afgerond voeren wij nog een bodemsanering uit en is het terrein bouwrijp en kan de ontwikkelaar er mee verder.'
C. Jansen Grond-, Sloopwerken & Recycling B.V. is te vinden aan de Expeditieweg 6 in Boven-Leeuwen. Tel. 0487-59 22 38. Website: www.cjansenbovenleeuwen.nl.