Pax leerling Blechnum Blacquière loopt graag een rondje in Deest.
Pax leerling Blechnum Blacquière loopt graag een rondje in Deest. Foto: John van Gelder

Pax biedt leerlingen online alternatief voor gymlessen

DRUTEN - Voor leerlingen van het Pax Christi College vinden de lessen tijdens de lockdown online plaats. Daarbij gaat het niet alleen om de theorievakken, maar in dit geval ook om de gymles.


'Als school vinden we het heel belangrijk dat leerlingen niet alleen binnen achter de laptop zitten maar ook naar buiten gaan en bewegen. De vakgroep Lichamelijke Opvoeding heeft daarom een alternatieve activiteit bedacht. Op de tijdstippen dat de leerlingen gym in het rooster hebben staan, moeten zij naar buiten om bijvoorbeeld hard te lopen, te wandelen, te skeeleren of te fietsen. Zij houden hun activiteit bij middels de app Strava en versturen het resultaat naderhand naar hun gymdocent', aldus docent Paul Baumeister. Het project loopt inmiddels twee weken, en de resultaten zijn verbazingwekkend. 'Er is massaal gehoor gegeven aan de opdracht. Als je de afstanden van de leerlingen bij elkaar optelt, hebben we al 8.000 kilometer afgelegd.'

Ouders zijn enthousiast over de alternatieve invulling van de gymlessen. 'Wat jullie voor elkaar krijgen is ons nog niet gelukt', is een veelgehoorde reactie', zegt Baumeister lachend. Maar wat vinden de leerlingen er zelf van? 'Het is sowieso een goed idee om leerlingen in beweging te krijgen', zegt Blechnum Blacquière. De vierdejaars vwo-scholier uit Deest maakte al regelmatig een wandelingetje met het gezin en hun twee honden. De app Strava was echter nieuw voor haar. Aanvankelijk zag ze het nut van de app niet in. Maar daar is ze van teruggekomen. 'Het is leuk om terug te zien hoever je gelopen hebt, en wat bijvoorbeeld de gemiddelde snelheid was. Ik blijf de app in de toekomst dan ook zeker gebruiken.'
Momenteel wordt door leerlingen met het vak Beweging, Sport en Maatschappij onderzocht of ook de Ommetje-app van toegevoegde waarde kan zijn voor het lesprogramma tijdens de lockdown. 'Deze app, ontwikkeld door de Hersenstichting, wordt al gebruikt door docenten van de Pax', vertelt Baumeister. 'Met de app word je gestimuleerd en gemotiveerd om in beweging te komen. Bovendien kun je met anderen een groep aanmaken en elkaar uitdagen.'
Hoewel de gymdocenten hun vak momenteel niet fysiek kunnen uitoefenen, zien zij het als hun verantwoordelijkheid om leerlingen, juist nu, in beweging te houden. 'Als je niet uitkijkt zit je de hele dag binnen, en dat willen we op deze manier voorkomen.'








Spotr en Maatschappij. Kijk eens wat je normaal deed. Je zit nu continu online. Als je niet uitkijtk zit je de hele dag binnen. Bewustzijn van ik moet bewgen. Dat ga je voelen als jet het echt gedaan hebt, Dat is onze taak wel een beetje als docenten L.O.



leerling krijgt vervolgens persoonlijke feedback wat stimulerend werkt om het volgende keer nog beter te doen', aldus Marije Jol, afdelingsleider VMBO.

HAdden eerste allee n eindexamenleerlignen op schoolo, om hen goed voor te bereiden. Andere leerlingen thuis, maar dan zit je als vak LO wel met een prbleem. Hoe kun je ze bereiken? Daar hebben we ook al in maart over nagedacht. Strava app lag in onze gedachten. En dan denk je wat voor opdracht jkunnen we ze meegeven. Secties werdken op vershcillende manieren. Toch allemaal dezelfde odpracht. VMBO fietse, skeleren en lopen. Bij ons met name het lopen, maar ook wandelen . Het is verbazingwekkend goed gedaan. Daar stonden wij als vakgroep echt van te kijken. Echt leuke reacties van ouders ook; wat jullei voor elkaar krijgen is ons nog niet gelukt. Dat is de motivatie van de strava app ook wel. Met elkaar een zo groot mogelijke afstand.

Wij hebben het als vanzelfsprekend eingelijk neergelegd. Uitgaand op basis van goed vertrouwen. Tweede week zit erop. Wat wij wullen is dat in feite alle klassen bij elkaar optellen. Vier klassen, ik zit al aan 400 kilometer/ Alle klassen samen: willen zondag in It's learning de volgende opdracht eruit doen. Per klas, zoveel km gelopen, in ttoaal zoveel, het ozu mooi zijn om dat kunnen evenaren of verbeteren. Op die manier motivatie bij kidneren neerleggen. Wij kunnen ook eindexamenklassen niet meer les geven. LO docenten op andere manir ingezet. We hopen volgend weekend of weekend erop stand van zaken mededelen. Leuk om te zien dat je rondrijdt dat je leerlingen ziet skeeleren.

Leerlingen? Online hebben we ze in feite niet.
Leerlingen enorm complioent geven dat ze het zo goed doen.
Tot nu toe hebben wij examenklassen (halve klassen( les tegeven. Maar nu kunnen wij de veiligheid niet handhaven. Je komt te dicht op elkaar. Dat merk je ook wel onder collega's. Het is een vreemde situatie. Geeft drukj. Moeten continu schakelen. Zoeken naar nieuwe oplossingen om het onderwijs te uren geven. Alles moet weer passen. Ook bij alle geledingen, iets aanpassen, dan moet het voor dfe hele school.

Hersenstichting: bij collega's hebben we een app: Ommetje. prof. Erik Scherder. Daar wordt iedereen gestimuleerd om ommetjes te maken. Hebben ook sportklassen BSM klas 4 en 5. Die doen onderzoek om te zien of dat ook geschikt is voor andere klassen. Actief. Waardoor ook hersenen gestimuleerd worden. Wordt ook echt wel aangespoord tot en wordt ook wijzer. Onder docenten ook ingezet. Je kunt allemaal teams maken, je wordt vanzelf doro de app uitgedaagsd.
Bewegen Spotr en Maatschappij. Kijk eens wat je normaal deed. Je zit nu continu online. Als je niet uitkijtk zit je de hele dag binnen. Bewustzijn van ik moet bewgen. Dat ga je voelen als jet het echt gedaan hebt, Dat is onze taak wel een beetje als docenten L.O.
Paul Baumeister kan jullie informeren over het programma en hoe ze de leerlingen blijven stimuleren en gaat ook leerlingen benaderen.

'Er is massaal gehoor gegeven aan de gymopdracht', geeft .... aan. 'Het is zelfs zo dat leerlingen ....
Ook merken we dat leerlingen graag samen een activiteit ondernemen; met z'n tweeën een rondje wandelen, of samen hardlopen. Dat werkt motiverend.

Leerlingen zelf ervaren de opdracht als ....
En ook ouders zijn enthousiast.