Ed van Heck.
Ed van Heck. Foto: Still uit documentaire

Bekroonde documentaire over Ed van Heck uitgezonden

BENEDEN-LEEUWEN - Aankomende dinsdag 12 januari zendt Omroep Gelderland de documentaire 'Meer kan ik er ook niet aan doen' van de geboren Wamelse filmmaker Lou Kruisbergen uit. In dit bijzondere portret volgt diens camera kunstenaar Ed van Heck, die zich afvraagt hoe het moet met zijn levenswerk als hij er zelf niet meer is.


Het is niet voor het eerst dat de kleurrijke Ed van Heck op beeld wordt vastgelegd. Zo was 'de Rembrandt van het Rivierenland', zoals hij ook wel genoemd wordt, te zien in programma's als Joris' Showroom en Gelderse Koppen. Toch wist Kruisbergen, die eerder met Van Heck samenwerkte voor zijn speelfilm 'Het Magisch Boek der Kristallen', het leven van de markante Maas en Waler op een heel andere manier te belichten. Van Hecks beklemmende vraag wat er met zijn 'domein' gebeurt na zijn dood staat daarbij centraal.

Eigen wereld

Die zorgen zijn terecht, want dat domein - De Oude Ret genaamd - is uniek in alle opzichten, temeer omdat alles wat je er ziet door Van Heck zelf gemaakt is, vaak uit oude en ogenschijnlijk nutteloze materialen. Als kunstschilder, beeldhouwer, meubel- en lijstenmaker creƫerde hij van zijn ouderlijke woning in Beneden-Leeuwen een heel eigen wereld, die qua sfeer neigt naar die van Anton Pieck en toch met niets te vergelijken is.
'Uiteindelijk geeft Ed, inmiddels 66 en kinderloos, zelf antwoord op de vraag hoe zijn erfgoed in de toekomst zou kunnen voortbestaan', aldus Kruisbergen. 'Dat vormt een bijzonder slot.'

Bekroning

De documentaire werd begin vorig jaar bekroond met de titel 'Beste amateurfilm' tijdens het Limburg Film Festival. Eerder vielen ook Kruisbergens werken 'Sprinter' en 'Het Magisch Boek der Kristallen' in de prijzen.

De documentaire 'Meer kan ik er ook niet aan doen' is aanstaande dinsdag 12 januari om 17.15 uur te zien op Omroep GLD en wordt daarna ieder uur herhaald.