De molen van Alphen.
De molen van Alphen. Foto: Reinier Jansen

Onderhoud molens

Door Hanneke de Vries

WEST MAAS EN WAAL - Gemeente West Maas en Waal wil in de periode 2020-2025 de molens van Beneden Leeuwen en Alphen voorzien van onderhoud. Het advies luidt ook om in te stemmen met het een-op-een gunnen van het meerjarig onderhoud. Na een positief besluit zal de opdracht verstrekt worden aan molenmakers- en aannemingsbedrijf Coppes BV.
In 2019 heeft de gemeente West Maas en Waal voor de molen van Beneden-Leeuwen en Alphen subsidie verkregen vanuit de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) 2020-2025. Deze subsidie is speciaal bedoeld voor rijksmonumenten zonder woonfunctie, zoals kerken, molens en fabrieken. De gemeente heeft hiervoor een onderhoudsplan laten opmaken. Hierin staat dat de molen in Beneden-Leeuwen onderhoud nodig heeft aan de wieken en toebehoren. Ook het kruiwerk behoeft aandacht.
Het project kent wel enkele kanttekeningen. De molens zijn rijksmonumenten en de eigenaar heeft een instandhoudingsverplichting. De gemeente ontvangt vanuit het Rijk een subsidie van 36.000 euro per molen. Als het onderhoud niet conform de beschikking wordt uitgevoerd, dient de subsidie terugbetaald te worden.