Basisschool De Laak in Wamel.
Basisschool De Laak in Wamel. Foto: Hanneke de Vries

De Kom, nevenlocatie in wording

WEST MAAS EN WAAL – De gemeente West Maas en Waal wil een verklaring van geen bezwaar afgeven voor het formaliseren van basisschool De Laak in Wamel als nevenvestiging van De Kom in Druten. Het wachten is op goedkeuring van de minister.

Door Hanneke de Vries


In het schooljaar 2008/2009 startte een samenwerking tussen het bestuur van Stichting Onderwijsgroep Punt Speciaal en het bestuur van de Stichting Groeisaam. De school De Kom is een onderdeel van Punt Speciaal. Basisschool de Laak valt onder Stichting Groeisaam.
Tot op heden is er sprake van een dislocatie. Dit is het tijdelijke gebruik van twee lokalen op De Laak buiten de hoofdlocatie van De Kom in Druten. Deze kan worden geformaliseerd tot een nevenvestiging, vanuit het oogpunt dat de vestiging een steviger status krijgt met een eigen volwaardige bekostiging. Het advies is om hiervoor een verklaring van geen bezwaar af te geven aan Punt Speciaal. Hierdoor wordt gewaarborgd dat kinderen zoveel mogelijk dicht bij huis onderwijs kunnen volgen. Daarnaast wordt de uitwisseling van kennis tussen speciaal onderwijs en primair onderwijs bewaard en draagt het bij aan het passend onderwijs.
Zoals iedere gemeente heeft ook West Maas en Waal een zorgplicht, en moet daarom zorgen voor goede en adequate huisvestiging en ruimte voor onderwijs. Momenteel bestaat die zorgplicht niet voor leerlingen van De Kom, aangezien die onder de gemeente Druten valt. Als de nevenvestiging geformaliseerd is, ontvangt de gemeente West Maas en Waal hiervoor een aanvullende vergoeding onderwijshuisvestiging vanuit het Rijk.

Door het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voorziet de gemeente verder geen risico dat De Laak minder lokalen heeft voor de huidige leerlingen. Op basis van een recent uitgevoerde leerlingenprognose, wordt een minimale groei verwacht in het aantal leerlingen. Daarnaast heeft De Kom aangegeven dat zij op de school in Wamel gemiddeld 22 leerlingen verwacht, met een maximum van 24 leerlingen. Hiermee voldoet de huidige ruimte aan de behoefte van beide scholen.

Afbeelding
Afbeelding