De scheuren die in de muren zijn ontstaan.
De scheuren die in de muren zijn ontstaan. Foto: Monique Bonarius

Scheuren in muren door extreem droge zomers

BOVEN-LEEUWEN - Scheuren in muren, een rioleringsbuis die spontaan doorbreekt... Het lijken de eerste tekenen van funderingsschade, ontstaan als gevolg van de extreme droogte. Monique Bonarius, die zes jaar geleden een huis nabij de dijk in Boven-Leeuwen betrok, kan er over meepraten. Ze heeft inmiddels ook gezien hoe groot de gevolgen kunnen zijn, en hoopt binnenkort een onderzoek naar schade door droogte te starten. Ze roept andere gedupeerden op zich te melden.


Een half jaar geleden ontdekte de partner van Bonarius de eerste scheuren in de muur. 'Tot dat moment was het ons niet opgevallen. Maar het feit dat er plotseling een breuk ontstond in een afvoerbuis onder onze woning, zette ons aan het denken. Het was het eerste teken dat onze fundering wellicht aan het verzakken was. De scheur in de muur - waar inmiddels een lucifer tussen past - bevestigde die veronderstelling. Kort daarop ontdekten we ook haarscheurtjes op andere plekken in huis. Alles wijst erop dat deze scheuren ontstaan zijn door de droge zomer(s) en/of doordat grondwater opgepompt, en het waterpeil laag gehouden, wordt. De gevolgen zijn zeer zorgwekkend voor de huizen die de fundering op zandgrond hebben', aldus Monique.

Heel Holland Zakt

Een uitzending van het tv-programma De Monitor, twee maanden later, zorgde voor de echte wake-up call. In de serie Heel Holland Zakt gaan de programmamakers in op het sterk toegenomen aantal meldingen bij het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) sinds de droge zomer van 2018. 'Vanaf dat moment wisten we dat het 'scheurtje' slechts het begin van een hoofdpijndossier was. Als er niets aan de oorzaak van de scheuren gedaan wordt, zijn de consequenties voor de woning niet te overzien. En daarbij rijst de vraag, wie is hiervoor verantwoordelijk: het Waterschap en/of de gemeente. En, ook niet onbelangrijk, wie draait er voor de herstelkosten op? Die kunnen tegen de 100.000 euro lopen.'

Oproep

Om bewijslast voor haar vermoeden te krijgen, heeft ze een funderingsexpert in de arm genomen. Middels haar verhaal hoopt ze andere woningeigenaren die met de eerste tekenen van funderingsschade kampen wakker te schudden.
Om sterker te staan, en samen op te trekken in dit traject, roept ze huiseigenaren die de problemen herkennen op zich te melden. Dit kan per mail via: muurscheur@outlook.com

Afbeelding