Groen licht voor windmolenpark Wijchen

WIJCHEN - Het college van Wijchen heeft dinsdag 22 december positief besloten om principemedewerking te verlenen aan de realisatie van een windmolenpark bij Bijsterhuizen. Als de gemeenteraad ook positief besluit dan kan de initiatiefnemer Wind in Wijchen de benodigde vergunningen aan gaan vragen.

De gemeenteraad heeft in het plan ‘Samen naar een duurzaam Wijchen, energieplan op hoofdlijnen’ al de ambitie opgenomen om medewerking te verlenen aan het windinitiatief bij Bijsterhuizen. Sinds 2014 werkt Wind in Wijchen aan de ontwikkeling van een windmolenpark ten noordwesten van het bedrijvenpark. Het plan bestaat uit drie windturbines in een lijn-opstelling, parallel aan de Nieuwe Wetering en op de grens met de gemeente Beuningen. De windturbines wekken jaarlijks groene stroom op voor 8.000 huishoudens.

Draagvlak

Wind in Wijchen heeft het plan ontwikkeld in nauwe samenspraak met omwonenden, zoals de 'Gedragscode Windenergie' voorschrijft. Zij heeft bijvoorbeeld keukentafelgesprekken gevoerd, bijeenkomsten georganiseerd over planschade en compensatie, een ontwerpatelier opgezet en een draagvlakpeiling gedaan.
Uit deze peiling bleek dat er voldoende draagvlak is. De windmolens worden maximaal 185 meter hoog.