Het Asdonck-terrein in Beuningen.
Het Asdonck-terrein in Beuningen. Foto: Ger Loeffen

Toch ruimte voor sociale huur

BEUNINGEN - Het college van B en W komt in 2021 met een plan voor sociale huurwoningen op het Asdonckterrein in Beuningen of in de directe omgeving. Deze toezegging deed wethouder Versluijs (Ruimtelijke Ordening) na vragen van D66-raadslid Alwin Steeg over het grote tekort aan sociale huurwoningen. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat er ruimte blijft voor evenementen zoals Beuningen On Ice en Vrijpop.


Het oorspronkelijke plan van de Asdonck, dat in 2017 werd gepresenteerd, bestond volledig uit sociale huurwoningen. Woonwaarts was geïnteresseerd en de gesprekken waren gaande. Toch werd de behoefte aan sociale huurwoningen door het vorige college niet voldoende gehoord en men nam in het plan enkel vrijesectorwoningen op. Dit tegen het zere been van Steeg. 'Er moet voor iedere portemonnee gebouwd worden. Vanaf 2017, mede gesteund door de 700 inschrijvingen op één appartement aan de Hutgraaf, ben ik me gaan inzetten voor meer sociale huurwoningen.'

Tientallen reacties

Afgelopen dinsdag behandelde de gemeenteraad het raadsvoorstel locatie de Asdonck. Steeg: 'We hebben het college nogmaals gewezen op de grote vraag naar sociale huurwoningen, met de recente ontwikkelingen op het Kerkplein als schrijnend voorbeeld. Daar kwamen ruim 1.000 inschrijvingen voor 30 appartementen.' Op het door D66 Beuningen geopende meldpunt stroomde de afgelopen weken tientallen reacties binnen van verontruste inwoners. 'Van alleenstaande moeders in een eenkamer appartement tot ouderen die zelfs aan 51 woonjaren niet genoeg hadden om een appartement te kunnen bemachtigen.' Maar ook jongeren die graag in de gemeente Beuningen willen blijven wonen grijpen volgens D66 vaak mis.

Toezegging

In reactie op het betoog van Steeg zegde wethouder Versluijs toe dat er een locatie beschikbaar komt voor sociale huurwoningen. Mocht dat, om bijvoorbeeld technische redenen, niet mogelijk zijn, wordt een andere locatie in de omgeving van het centrum gezocht. D66 is tevreden. 'Het is nu aan de gemeente om met Woonwaarts snel tot een mooi plan te komen', besluit Steeg.