Burgemeester Willem Verheijen
Burgemeester Willem Verheijen Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen

Langs ’s Heeren Wegen (13)

Burgemeester Willem Verheijen

Hij – Willem - werd als tweede kind, uit een schare van vijf, geboren in Bergharen op 23 februari 1855 als zoon van Johannes (Jan) Verheijen en Jacoba Sengers. Vader Jan was vanaf 1851 tot 1892 secretaris van de voormalige gemeente Bergharen en fungeerde tevens als secretaris/ontvanger van ‘de polder’.

Zoon Willem volgde zijn vader op. Hij werd en was eveneens secretaris van de gemeente Bergharen en wel vanaf 1878 tot 1894. Het laatste jaar – 1894 – was tevens zijn eerste jaar als burgemeester van Druten. Dat bleef hij tot 1924. Hij trouwde in 1886 met Johanna Hendrika van den Hoff uit Druten en bouwde in 1899 het nog altijd bestaande monumentale huis aan de Nieuwstraat 7 – toen Korte Brouwerstraat – in Druten. Dus achtentwintig jaar was hij burgemeester van Druten en daarnaast fungeerde nog altijd als secretaris van het polderdistrict Maas en Waal. Vanaf 1883 tot 1933, dus vijftig jaar lang, waarvoor hij in november 1933 nog uitgebreid werd gehuldigd. Daarnaast was ook nog enkele jaren lid van Provinciale Staten van Gelderland.

Voor al zijn verdiensten werd hem in Druten op de T-kruising van de Kattenburg met de Ambtshuisstraat, rond de daar al jaren staande lindeboom, een speciaal naar hem vernoemde 'Burgemeester Verheijen-bank' aangeboden. De onthulling ervan op 23 februari 1938 - zijn 83e verjaardag -, gebeurde in het bijzijn van zijn familie en bekenden. Zijn verdiensten bleven ook het koninklijk huis niet onberoerd en dus werd hij tussendoor benoemd tot "Ridder in de Orde van Oranje Nassau”. Hij stierf op 89-jarige leeftijd op 26 augustus 1944 in Druten. Overigens ‘zijn bank' werd in 1984 verplaatst naar het voorterrein van de oudbouw van Boldershof rond een boom aan de Kattenburg-kant, nadat ook de oude linde op de T-kruising haar leven had gegeven.

Tekst en foto: Wil van den Dobbelsteen