Carbidschieten bij de Kynologenclub Maas en Waal op oudjaarsdag 2019.
Carbidschieten bij de Kynologenclub Maas en Waal op oudjaarsdag 2019. Foto: John van Gelder

Carbidschieten tijdens de jaarwisseling

Toch knallend 2021 in

MAAS EN WAAL - Vanwege het landelijke vuurwerkverbod is het dit jaar voor veel jeugd even afzien. Vuurwerkfanaten moeten het dit jaar stellen met categorie F1 vuurwerk, zoals knalerwten, sterretjes en grondbloemen, of overstappen op carbidschieten.


Carbidschieten wordt ook wel melkbusschieten genoemd. In een (melk)bus wordt calciumcarbide gelegd en vochtig gemaakt. De bus wordt vervolgens afgesloten, vaak met een (plastic) bal. Het carbid en het water vormen samen acetyleengas. Onderin de bus zit een klein gaatje voor de ontsteking. Via dit kleine gaatje laat je met een gasbrander of fakkel het gasmengsel exploderen. Er volgt een oorverdovende knal en door de luchtdruk schiet de voetbal uit de melkbus.

De uitdaging van het carbidschieten ligt hem in het uitkienen van het juiste tijdstip voor ontsteking. Carbidschieten wordt traditioneel in veel dorpen gedaan. Ook in Maas en Waal werd het altijd veel gedaan op diverse locaties, bij diverse clubs, in de uiterwaarden of op het land van een boer. Vanwege de coronamaatregelen zien veel clubs dit jaar af van het gezamenlijk carbidschieten omdat er geen publiek aanwezig mag zijn. Veel gemeenten laten echter wel toe dat er individueel met carbid geschoten wordt.

West Maas en Waal

In de gemeente West Maas en Waal is het toegestaan om carbid te schieten. De gemeente heeft hiervoor wel regels opgesteld. Mensen die willen gaan carbidschieten dienen dit te melden bij de gemeente. Dit kan via info@westmaasenwaal.nl. Het mag alleen gedaan worden buiten de bebouwde kom. Uiteraard moet er toestemming zijn van de perceeleigenaar om te mogen carbidschieten op de betreffende locatie. Iedereen dient zich te houden aan de veiligheidsvoorschriften en uiteraard dient iedereen zich ook te houden aan de coronamaatregelen. Zo mag er op een veld met maximaal twee personen carbid worden geschoten en dient men 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook mag er geen publiek aanwezig zijn bij het carbidschieten.

Beuningen

In de gemeente Beuningen is carbidschieten toegestaan. De gemeente adviseert wel om dat buiten de bebouwde kom te doen, vanwege de veiligheid en slingerende materialen. De gemeente adviseert om veiligheidsredenen om geen carbid te schieten met ijzeren deksels.

Druten

In gemeente Druten mag alleen op oudjaarsdag tussen 10.00 en 18.00 uur carbid worden geschoten en men moet zich houden aan de voorwaarden die in de APV staan. Zo mag het alleen buiten de bebouwde kom met een vrijschootsveld van ten minste 75 meter, mogen alleen bussen gebruikt worden van maximaal 60 liter en mogen er niet meer dan tien bussen worden gebruikt.

Overlast

Sinds het verbod op vuurwerk wordt er vrijwel elke avond vuurwerk afgestoken.
Mensen die overlast hebben van vuurwerk kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844. Uiteraard kunnen mensen hier ook terecht voor andere meldingen van overlast.