Nieuw beleid toezicht en handhaving


BEUNINGEN – Op de valreep van 2020 heeft Beuningen nog een nieuw beleid vastgesteld op het gebied van toezicht en handhaving. Daarbij wil de gemeente vooral inzetten op het voorkomen van overtredingen. Ook is het de bedoeling dat inwoners en ondernemers zelf een rol vervullen bij toezicht en handhaving.

Door Patrick Huisman

Het voorkomen van illegale situaties kan volgens het gemeentebestuur door middel van communicatie op social media, maar ook via wijkcoördinatoren en de informatiebalies in het gemeentehuis zelf. De gemeente vindt het verder van belang dat inwoners elkaar zelf aanspreken op overlast en illegale situaties.

Als er dan toch handhaving aan te pas komt, heeft de gemeente een prioriteitenladder opgesteld van zaken die die een hoge, gemiddelde en lage prioriteit krijgen.

Prioriteit

Een hoge prioriteit hebben zaken als jeugdoverlast, drugsoverlast en de verkeersveiligheid. Ook toezicht op de drank- en horecawet staat hoog op de lijst. Minder prioriteit heeft toezicht op geluidshinder en verlichting, parkeeroverlast en de veiligheid op de weg. De laagste prioriteit krijgen zaken als toezicht houden op speeltuinen, kamperen buiten kampeerterreinen, de winkeltijden en het ophalen van huisvuil.

Jaarlijks worden er ook projecten benoemd die tijdelijk meer aandacht krijgen zoals de controle en handhaving op De Groene Heuvels.