Dhr. Hendriks neemt de petitie in ontvangst van Kees de Haas.
Dhr. Hendriks neemt de petitie in ontvangst van Kees de Haas. Foto: Rinie van Haren

Overhandiging petitie Waterpoort

BENEDEN-LEEUWEN - Woensdagmiddag 16 december was de heer Hendriks, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Rivierenland Tiel, persoonlijk naar Beneden-Leeuwen gekomen om de petitie Waterpoort Polikliniek in ontvangst te nemen.


Per 1 januari 2021 gaat De Waterpoort dicht, dit is de polikliniek in Beneden-Leeuwen van ziekenhuis Rivierenland. Het Kringberaad van samenwerkende Seniorenverenigingen West Maas en Waal zocht contact met de verhuurder, Zorggroep Maas en Waal en de huurder, Rivierenland Ziekenhuis Tiel. Zorggroep Maas en Waal bleek de huur per 1 november 2021 te hebben opgezegd. Hierop besloot het bestuur van het ziekenhuis de polikliniek al per 1 januari 2021 te sluiten. De poli is volgens het ziekenhuis niet overeind te houden onder het huidige geringe gebruik.

Petitie

De seniorenverenigingen kwamen in actie en startte een petitie. Via diverse kanalen kwamen er maar liefst 5.481 steunbetuigingen binnen. Op een inwonersaantal van 18.500 is dit een flink aantal. De petitie werd overhandigd door Kees de Haas, secretaris van Seniorenvereniging 50+ Beneden-Leeuwen. De Haas en Hendriks waren het er over eens, dat de communicatie en eerste berichtgeving over de sluitingen geen schoonheidsprijs verdiende.

Om de importantie van het beleid van het ziekenhuis te ondersteunen, en om begrip te tonen voor de gevoelens van onbehagen over de sluiting, was de heer Hendriks ondanks de verscherpte coronamaatregelen toch naar Beneden-Leeuwen gekomen om hoogstpersoonlijk de petitie in ontvangst te nemen. Hij liet weten dat het Ziekenhuis alle aspecten tot sluiting goed had overwogen, maar dat de sluiting van de polikliniek op korte termijn definitief zal zijn. Of er in een later stadium nog weer zal worden teruggekomen zal mede afhangen van het onderzoek dat zal worden ingesteld om te bepalen welke medische behoeften er werkelijk zijn in gemeente West Maas en Waal en hoe het ziekenhuis daarop kan inspringen. Het ziekenhuis zet hierbij in op het leveren van maatwerk. In maart 2021 moeten de eerste resultaten van het onderzoek bekend zijn. De heer Hendriks gaf aan, dat de prikpost in ieder geval open zal blijven.

Actie

Het Kringberaad bepleit vasthoudendheid en blijvende actie om herstel van de poli te realiseren en hoopt ook op steun van gemeente.