De Kasteelhof in Druten.
De Kasteelhof in Druten. Foto: Sylvia Budde

Kerstballen als waardering voor zorgpersoneel


'Ze noemen mij weleens het goededoelenvrouwtje', lacht Sylvia. 'En dat klopt ook wel hoor. Ik zet mij graag in voor anderen. Zo heb ik KiKa ondersteund en Vaarwens. Dat is een dagtocht op een boot voor terminaal zieken. Nu is het de kerstballenactie waarmee ik het personeel in de zorg een mooi momentje van respect wil bezorgen. In het begin van de coronatijd kregen ze veel waardering, maar nu hoor je al een hele poos niets meer daarover, terwijl ze zich nog steeds uit de naad moeten werken.'

Door Ton van Hulst

Via Facebook en andere media kreeg Sylvia enorm veel kerstballen aangeboden. Overal vandaan, soms zelfs splinternieuw en volslagen anoniem. 'Dan stond er weer een bezorger voor de deur met een pakje dat ik niet had besteld. Het waren er wel bijna tweeduizend. En die heb ik allemaal voorzien van een tekstje, als opstekertje voor die hardwerkende mensen op meer dan twintig locaties. Niet alleen in Druten, maar ook in Oss, Uden, Tiel, Nijmegen en Dreumel.

De ontvangers van de kerstballen krijgen ze als een verrassing. Sylvia heeft er wel een hele klus aan. Eigenlijk is het haar een beetje boven het hoofd gegroeid.

Kerstelfjes

'Ja, ik dacht, dat doe ik wel effe, maar het liep uit de klauwen. Gelukkig kreeg ik hulp, ik noem hen mijn kerstelfjes. Ik werkte wel een uur of veertien per dag, maar dan denk ik: so what?
Ik doe het ook voor mezelf, ik krijg er energie van en stoorde me in het geheel niet aan de vele dozen vol glimmende kerstballen die hier bijna de hele gang versperden. Ik doe dit volkomen vanuit mijn hart. Ik heb zelf niet in de zorg gewerkt, maar in verschillende andere banen.
Mijn man wordt wel eens een beetje gewiebeld van wat ik doe. "Is het weer zover?” lacht hij dan.'

Huize St. Barbara in Dreumel.