Wethouder André Springveld (rechts) op de St. Victorschool
Wethouder André Springveld (rechts) op de St. Victorschool Foto: DAR

Scholen in Afferden en Beuningen krijgen wormenhotel

AFFERDEN - Onlangs maakte wethouder André Springveld op de St. Victorschool in Afferden bekend dat de school één van de gelukkige is die een wormenhotel krijgt. De actie is een initiatief van Dar die er in iedere gemeente één verloot. In de gemeente Beuningen viel de eer te beurt aan MKC Montijn. Wethouder Piet de Klein bracht, net voor de Lockdown, het goede nieuws aan de leerlingen van groep 5.


'Een wormenhotel is een heel mooi voorbeeld van afval naar grondstof, waar kinderen zelf mee aan de slag gaan', laat Dar weten. 'Zij maken van hun eigen fruitafval mooie, rijke, zwarte aarde. Die aarde gebruiken de kinderen daarna in de schooltuin. Zo is de cirkel weer rond.'

Wethouder Springveld lichtte zijn komst naar de Afferdense basisschool toe: 'Ik ben onder andere wethouder duurzaamheid en milieu. Hoe mooi is het dan dat deze twee dingen samen komen in het wormenhotel. Op school van je eigen gft-afval weer voeding maken voor de planten en bloemen in het mooie meester Harry plantsoen'.

Pieter de Pier

Daarna leerden de kinderen met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met wethouders Springveld en de Klein lieten een paar kinderen van beide scholen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen.

Jong geleerd, is oud gedaan

De gemeenten en Dar vinden het belangrijk dat er op school aandacht is voor afval, afvalscheiding en zwerfafval in het kader van het motto: 'Jong geleerd, is oud gedaan'. In de regio zijn er al veel scholen waarbij de gemeente en Dar scholen faciliteren met afvalbakjes in de klas voor plastic+, oud papier, gft-afval en restafval. 'Zo is er aandacht voor het feit dat als we afval goed scheiden, we dit kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.'

Lesmateriaal

Dar is tot slot bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal. Zij legt hierbij de nadruk op online lesmateriaal. Ook lessen van of bij Dar zijn mogelijk. Dar maakt eveneens interactieve filmpjes speciaal voor de basisscholen. Hierin staat steeds een andere afvalsoort centraal. Zo laat Dar zien wat er bij textiel mag, waar je dit in doet en wat ervan gemaakt wordt. Tussendoor stelt Dar ook nog eens vragen aan de leerlingen. Het nieuwe filmpje over gft-afval komt snel online op www.dar.nl/lesmateriaal.

Wethouder Piet de Klein (rechts) met kinderen bij opening wormenhotel MKC Montijn