Afbeelding
Foto: John van Gelder

Kerstknutsels

We horen het overal: kerst dit jaar zal anders zijn dan we gewend zijn. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen mogen we 'slechts' drie volwassenen uitnodigen voor het kerstdiner. Maar dat betekent uiteraard niet dat we minder hoeven te genieten. Wellicht hebben we hierdoor wat tijd over om het extra gezellig te maken, binnen én buiten. Hierna wat leuke tips om het net even wat gezelliger te maken.

Minikerstboom
Knutsel een minikerstboom, bijvoorbeeld voor op tafel. Leuk om samen met de kinderen te doen. Knip een stukje guirlande van een (oude) kerstboom en prik deze op een kurk. Leuk om het te voorzien van een takje met rode besjes. Een andere tip voor een minikerstboom is het groen schilderen van een dennenappel. Neem er in ieder geval een, waarvan de schubben open staan.

Pastaslinger
Neem een handje gedroogde pasta. Het makkelijkste is pasta die hol is van binnen, zoals penne of rotelle. Verf de pasta, bijvoorbeeld met spuitverf. Strooit er glitters of kunstsneeuw overheen als de verf nog nat is. Rijg ze een touwtje en dan heb je in een handomdraai een vrolijke kerstslinger.

Transparante kerstbal
Je kent ze inmiddels vast wel; de transparante gepersonaliseerde kerstballen. Misschien heb je er ooit één gekregen met een (familie)foto erin. Je kunt de foto dit jaar natuurlijk vervangen met een recente foto. Maar je kunt er ook voor kiezen om de bal te vullen met heel wat anders. Bijvoorbeeld als je een kerstbal kapot hebt laten vallen. Gooi de scherven niet weg, maar vul de kerstbal hiermee. Wat ook leuk is, is om de ballen te vullen met kerstkoekjes, popcorn, pasta, rijst, schelpjes of zand. Zorg er wel voor dat je de bal weer goed sluit.

Boom voor aan de muur
Vervang een schilderij of de weekplanner tijdens de kerstdagen met een platte boom. Ook handig voor als je geen ruimte in huis hebt voor een grote kerstboom. De 'muurbomen' kun je makkelijk zelf maken van bijvoorbeeld karton, vilt, takken of hout. En met wat ballen en of lampjes erin ziet het er extra gezellig uit.

De borrelboom
Breng je lege (wijn)flessen nog even niet naar de glasbak, maar spoel ze goed schoon. Je hebt tegenwoordig flessenrekken in de vorm van een kerstboom. Op deze manier creëer je een originele kerstboom. Een flessenrek kan natuurlijk ook gevuld worden met volle flessen. Hang er ook wat mooie kerstlampjes in voor een extra mooi effect.

Kurkboom
Naast de lege flessen is het ook handig om de kurken te bewaren. Van de kurken kan je veel verschillende soorten kerstbomen maken. Je kunt hier eindeloos mee variëren (verven, stapelen, lijmen). Een kurk leent zich trouwens ook uitstekend voor het knutselen van een rendier of een ster.
Geen kurk in huis? Geen nood. Als het goed is heeft iedereen meer dan genoeg toiletpapier in huis. Stapel lege toiletrollen in de vorm van een kerstboom en leg in elke rol een kerstbal of een lampje.