Peter Aansorgh
Peter Aansorgh Eigen foto Peter Aansorgh.

Beuningenaar schrijft boek over motortechniek

BEUNINGEN - Peter Aansorgh is een echte techneut. Als freelance-journalist schrijft hij vanuit zijn aan-huis-kantoor techniekverhalen voor auto- en motorbladen. Tijdens de eerste lockdown besloot Peter zijn motortechniekverhalen te bundelen tot een uitgebreid boek over motorfietstechniek.

Eigenlijk was de in Nijmegen geboren Peter nooit van plan om journalist te worden. Zijn hart lag bij de techniek. Toen hij zijn diploma van de HTS Autotechniek haalde, eind jaren tachtig, lag de arbeidsmarkt op zijn gat. Dat Peter in de buurt van Nijmegen wilde blijven, maakte het er niet gemakkelijker op: 'Ik had stage gelopen in Amsterdam. Daar voelde ik me niet thuis. Te druk, te vol, te veel steen en beton. Ik ben opgegroeid in Malden. Ik fietste door de bossen naar de Nijmeegse Scholen Gemeenschap. Prachtig. De sfeer in Nijmegen is ook geweldig, de stad is studentikoos en ademt historie. Het speelt ook mee dat mijn vriendin hier werkt, toen als docent bij het Numaga college, nu bij het ROC. Ook onze ouders wonen nog hier. Wij besloten dus om in de omgeving te blijven.'

Loopbaan

Na een aantal tijdelijke banen solliciteerde Peter bij een motortijdschrift in Raalte en werd technisch redacteur: 'Ineens was ik testrijder, verhalenschrijver, toerredacteur, fotograaf en sportjournalist. Dat was een steile leercurve, maar het kwam goed. Totdat de uitgeverij werd opgekocht door Sanoma en de redactie naar Amsterdam werd verhuisd. De files waren niet te doen, ook niet op de motor. Thuiswerken mocht niet. In 2004 ben ik afgehaakt en als freelance-journalist, vertaler en fotograaf verdergegaan', vertelt Peter, die sindsdien vooral veel motortesten en techniekverhalen maakte.

Op een gegeven moment realiseerde Peter zich, dat hij over elk onderdeel van de motorfiets wel een techniekverhaal had geschreven. 'Als ik dat zou bundelen, zou ik een prachtig boek over motorfietstechniek hebben.' Tijdens de lockdown nam hij de stap. 'De werkzaamheden liepen terug. Het was nu of nooit. Ik vond een uitgever en startte een crowdfunding voor de drukkosten. Dat werd een doorslaand succes. Er zijn in de 'voorverkoop' 230 boeken verkocht. Nu de andere 770 nog…', lacht de 56-jarige Beuningenaar.

Het boek 'Motorfietstechniek, constructies en ontwikkelingen' is een aanrader voor wie graag wil weten hoe een motorfiets werkt en waarom op deze manier. In het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe het werkt, met een onderbouwing uit de natuurkunde en af en toe een uitstapje naar de scheikunde. Met soms een kijkje terug in de geschiedenis, maar nog veel vaker een blik vooruit, met uitleg hoe de nieuwste technieken hun weg vinden naar de motorfiets. Het 376 pagina’s tellende boek heeft een hardcover en gaat 29,95 euro kosten, exclusief verzendkosten. Kijk voor meer informatie op: www.aansorgh.com.

Peter Aansorgh