Susan Frederix en haar zoontje Teun.
Susan Frederix en haar zoontje Teun. Foto: John van Gelder

Het vinden van een Happy Stone maakt een gewone wandeling bijzonder

MAAS EN WAAL - Stenen zoeken is een activiteit die jong en oud interesseert. Wie heeft er niet ooit een steen meegenomen vanaf een vakantiebestemming, als blijvende herinnering? Een nieuwe trend is het beschilderen en verstoppen van stenen, met de bedoeling de vinder een geluksmomentje te bezorgen. Susan Frederix uit Boven-Leeuwen vond begin dit jaar zo'n 'Happy Stone' en besloot er zelf ook mee aan de slag te gaan.

Een Happy Stone is een steen die door iemand beschilderd is, en die hij/zij ergens neerlegt om de vinder blij te maken. Vaak staat achterop de steen een Facebookpagina, waarop je kunt laten weten dat je de steen gevonden hebt. 'Samen met mijn zoontje vond ik tijdens een wandeling een beschilderde steen. We werden daar vrolijk van, en het maakte de wandeling een stuk leuker', aldus Susan.

'Toevallig wist ik dat een vriendin van mij, in Hoekse Waard, ook 'Happy Stones' maakt en verstopt. Middels een speciale Facebookgroep worden creaties en vondsten gedeeld met streekgenoten. Toen ik merkte wat de kleurrijke vondst met ons deed, besloot ik ook stenen te gaan beschilderen. In juli startte ik vervolgens de Facebookgroep Happy Stones Maas en Waal.'

Susan heeft inmiddels tientallen stenen, die ze vond aan de Waal, beschilderd en verstopt. Overigens zijn haar Happy Stones niet alleen in de omgeving van Boven-Leeuwen te vinden, maar bijvoorbeeld ook in Limburg, waar haar ouders wonen, en op andere plekken waar ze komt. Ze hoopt dat meer mensen het initiatief oppikken en ook de kwast of stift ter hand nemen. 'Ik zou het namelijk ontzettend leuk vinden om - ook hier in de buurt - wat vaker Happy Stones te vinden', zegt ze enthousiast.

Toegankelijke activiteit

Om de stenen te versieren, gebruikt de Boven-Leeuwense 'gewone' paintmarkers, hoewel er ook speciale pennen zijn waarmee je prachtige kunstwerken kunt maken. 'Die ambitie heb ik niet hoor', geeft ze lachend aan.
'Bovendien moet ik realistisch blijven; zo goed kan ik nou ook weer niet tekenen. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Stenen beschilderen moet een toegankelijke activiteit zijn. En dat wil ik anderen graag meegeven.'
De afgelopen weken verstopte ze in Maas en Waal stenen beschilderd met kersttaferelen. Inmiddels zijn er daarvan al verschillende gevonden, getuige de vrolijke foto's op de Facebookgroep Happy Stones Maas en Waal. Voor de laatste week van het jaar heeft Susan nog enkele toepasselijke stenen verstopt. Wie de 'We survived 2020' stenen, de ‘oliebollen' of de exemplaren met mondkapjes vindt, wordt opgeroepen een berichtje met foto te plaatsen op de Facebookgroep Happy Stones Maas en Waal.