IKC Beneden-Leeuwen
IKC Beneden-Leeuwen Foto: Eigen foto

Financiële afwikkeling IKC

BENEDEN-LEEUWEN - Het is voorjaar 2019. Een uniek moment in de gemeente West Maas en Waal. Het Integraal Kind Centrum wordt geopend. Een onderwijsconcept waarbij kinderen van 0 tot 14 jaar les krijgen onder één dak. Nog niet alles is gereed, maar er kan al les gegeven worden. Later dat jaar krijgt het buitenaanzicht meer vorm en het aanliggende park wordt gereedgemaakt. Volgens wethouder Van Swam ging alles volgens planning. Afgelopen week vond de financiële afwikkeling plaats.

Door Hanneke de Vries


Bert van Swam is zeer tevreden over de financiële afwikkeling van het IKC: ‘Er is een mooi schoolgebouw neergezet. Een uniek exemplaar voor onze gemeente, maar ook zeker de daarbij omliggende gemeentes. Als we dan kijken wat er opgeleverd is, en na wat we allemaal gedaan hebben, kunnen we zeggen dat er bijna 80.000 euro minder is uitgegeven op het totale krediet. Daar zijn we ontzettend blij mee en dat scheelt op jaarbasis een paar duizend euro aan structurele lasten.’ Ook de provinciale subsidie van 500.000 euro zal de gemeente ontvangen bij deze afronding.

Het park is wat later gereedgemaakt. Dit had te maken met het aanleggen en planten van bomen en struiken. Bepaalde planten konden in specifieke seizoenen geplant worden en daar moest rekening mee gehouden worden.

Gebouw te klein

Jaren geleden werd het idee geboren van een IKC. Toen werden er berekeningen gemaakt voor wat betreft de grootte van het pand. Voor 440 kinderen was er plek op beide basisscholen. Helaas is het gebouw nu al te klein. Bert van Swam: ‘Dit konden we niet voorzien. We wisten waar er nieuwbouw woningen kwamen te staan. Dit werd ook meegenomen in het plan. Maar de bestaande woningen zijn vrijgekomen en daar zijn veel gezinnen met kinderen in getrokken; meer kinderen dan we berekend hadden en ook meer dan we konden berekenen. We zitten nu in het proces om dit probleem aan te pakken en op te lossen. We zien dat het Pax Junior krimpt. Allicht dat we daar iets in kunnen.’

Ook het vervoer en de parkeren blijft een aandachtspunt voor de gemeente: ‘We zien dat dit onze aandacht vraagt. Het enige wat we kunnen is sturen op gedrag en constant aandacht geven aan dit onderwerp. Hier simpelweg éénrichtingsverkeer maken is geen optie. Omwonenden gaan hiervan hinder ervaren en worden gestraft voor het gedrag van ouders die hun kind naar school brengen.'