Kruising tussen gemeente Druten en Wijchen.
Kruising tussen gemeente Druten en Wijchen. Foto: John van Gelder

Fusie blijft ‘stip aan de horizon’

DRUTEN – De samenwerking tussen Druten en Wijchen in een gezamenlijke werkorganisatie moet blijven bestaan en in de (verre) toekomst zou er één sterke gemeente moeten komen in Maas en Waal. Dat is de uitkomst van de Drutense gemeenteraadsvergadering die volledig in het teken stond van de afgeketste fusie tussen Druten en Wijchen.

Door Patrick Huisman


Enkele weken geleden bleek, na een draagvlakonderzoek, dat er onder de bevolking van Druten en Wijchen maar beperkt enthousiasme is voor een fusie. Opvallend genoeg zijn maatschappelijke organisaties en bedrijven wel positief over een samengaan.
In de raadsvergadering van vorige week trok oppositiepartij Welzijn Druten, al vanaf het begin een tegenstander van de fusie, het meest fel van leer. Volgens de partij liet de manier waarop de fusie is afgeketst al duidelijk zien waar Welzijn Druten bang voor was: 'Wijchen bepaalt wat er gebeurt en Druten volgt trouw of… heeft het nakijken', volgens fractievoorzitter Haci Aslan. Welzijn Druten benadrukte nog maar eens dat het vond dat de fusie te snel kwam en dat de inwoners veel te weinig en te laat invloed hebben gehad. Ook zou het proces niet democratisch verlopen zijn.
De andere oppositiepartij, Sociaal Maas en Waal, constateerde dat het toekomstbestendig maken van Druten juist een klap wordt toegebracht door niet te fuseren. Fractievoorzitter Dini Uitdehaag had wel stappen willen zetten om de fusie over een paar maanden toch op te starten, maar ze kreeg weinig bijval. De grootste coalitiepartij, Kernachtig Druten, wil nu geen fusie maar ziet die nog wel steeds als een stip aan de horizon en dan bij voorkeur met Beuningen en/of West Maas en Waal erbij. 'Waar die nieuwe stip (in jaren) op de horizon staat is op dit moment moeilijk te zeggen. Het betekent wel dat als we een stip laten staan, we in de komende jaren zullen moeten werken aan de bestuurlijke onderbouwing en ondersteuning daarvan', zo betoogde fractievoorzitter Gerard Worm.

In het voorjaar moet er een plan liggen hoe om te gaan met de werkorganisatie waarin Wijchen en Druten nu al intensief samenwerken.