De Gouden Leeuw omstreeks 1925.
De Gouden Leeuw omstreeks 1925. Foto en tekst: Collectie Wil van den Dobbelsteen

Langs ’s Heeren Wegen (12)

'Wachtkamer van de stoomtram Maas en Waal' staat er op een lang bord op de zijgevel van ‘Hotel De Gouden Leeuw’ in Druten, te lezen.

Het zal plusminus 1925 geweest zijn, dat deze afbeelding werd gemaakt met daarop een T-Fordje aan de Kattenburgkant. Rechts daarvoor een houten hand- of hondenkar (eronder ligt een hond) geparkeerd over de rails van de stoomtram ‘Maas en Waal, die reed van Nijmegen naar Wamel en weer terug.

Uit deze opname blijkt dat er aan de oervorm van ‘De Gouden Leeuw’ tot op de dag van vandaag niet veel is veranderd. Alleen de toen nog aanwezige veranda aan de voorgevel, gaf een nostalgisch cachet aan het geheel. Ook liep het wegdek tot aan het afgeschuinde gedeelte ervan.
Boven op de veranda prijkte op een luifel het attentie-vragende opschrift 'Hotel De Gouden Leeuw'. Een hotel-restaurant en café, dat qua bestaansgeschiedenis terug gaat naar de zeventiende en de achttiende eeuw. Het behoorde tot een van de belangrijkste ‘herbergen’ tegenover de R.K. Ewaldenkerk. Daar was destijds aan verbonden een brouwerij. Een van de destijds in Druten meer opererende brouwerijen, waarvan er een op de hoek van de Kattenburg en de Brouwerstraat heeft gestaan. Op de locatie waar nog altijd het voormalige postkantoor staat. De brouwerij van De Gouden Leeuw stond achter dit pand waar nu de parkeerplaats is aangelegd.

Naast de nog oudere families, waren de families Vermeulen, Rutten en Lamers de uitbaters van dit plaatselijke etablissement met het anno 2020 corona-ingericht terras.