Herman Leenders.
Herman Leenders. Foto: GER LOEFFEN

Herman Leenders onderscheiden met gemeentelijke erepenning Beuningen

BEUNINGEN - Er zijn maar weinig mensen in Beuningen die Herman Leenders niet kennen. Een joviale man waarop iedereen altijd een beroep kan doen. En dat wordt enorm gewaardeerd. Leenders kreeg onlangs dan ook de gemeentelijk zilveren erepenning van de gemeente Beuningen.

Die werd hem op zaterdag 31 oktober in de Corneliuskerk overhandigd door burgemeester Daphne Bergman.

Dat voor de uitreiking voor de kerk gekozen is, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Herman Leenders is namelijk al 22 jaar lid van de parochieraad en daarbij uitvoerder van allerlei voorkomende werkzaamheden in en rond de kerk en pastorie. ‘Hij neemt vaak het initiatief en de man die veel klussen op zich neemt’, aldus emeritus pastoor Harrie van Dooren, een van de vele steunbetuigers. Zo was ooit een deel van de tuinmuur omgewaaid door een fikse storm. Leenders pakt het op en met enkele vrijwilligers werd de muur hersteld. Onlangs is het koetshuis naast kerk opgebouwd en nu in gebruik als vergaderruimte. Hij kan daarbij rekenen op support vanuit bouwbedrijf Giesbers in Wijchen waar Herman jarenlang heeft gewerkt als timmerman.

Hockeyclub

Herman Leenders is daarnaast een bindende factor binnen het team van vrijwilligers bij de Beuningse hockeyclub MHCB. Al in 1981 is Leenders betrokken bij de oprichting van de club en de bouw van het eerste clubgebouw in Ewijk in 1985. ‘Onze kinderen speelden bij MHCB, dus werd al snel een beroep gedaan op de ouders om allerlei werkzaamheden te doen.’

MHCB groeide in die jaren snel en toen de club begin jaren negentig ging verhuizen naar de huidige locatie aan de Ooigraaf, wierp Leenders zich op als uitvoerder van het clubgebouw.

Vanaf 1992 tot 2017 heeft hij in het bestuur gezeten van de Stichting Hockey Beuningen. De organisatie van de interlandwedstrijd Nederland-China in 2010 was één van de vele hoogtepunten.

Rode Kruis

Ruim 30 jaar was Herman Leenders als vrijwilliger betrokken bij de Beuningse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis. Onder meer bouwde hij twee garages om de ambulances te stallen.
Alle steunbetuigers voor de erepenning zijn het erover eens: Herman Leenders is een aimabel mens, waardevol voor de Beuningse samenleving en de gemoedelijkheid zelve en dat wordt door velen bevestigd en gewaardeerd.