Speculaas bakken
Speculaas bakken Foto: Ton Rothengatter

Sinterklaaslekkernijen in Bakhuis Leur

LEUR – In Bakhuis Leur wordt zondag 29 november de historische takkenbosoven uit 1840 aangestoken om er Sinterklaaslekkernijen in te kunnen bakken. Het bezoekerscentrum is deze dag geopend van 11.00 tot 16.00 uur en men kan er terecht voor heerlijke warme chocomel, verse koffie, ovenverse speculaas, overheerlijke banketstaaf en meer lekkers om mee naar huis te nemen en er tijdens het heerlijk avondje van te smullen.

Bezoekers kunnen tevens zien hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en het verhaal horen van Bakhuis Leur. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een verbouwde Vlaamse schuur. De schuur hoorde ooit bij boerderij de Oude Hof. In de schuur werden vroeger hooi, stro en werktuigen opgeslagen. Ook stalde men er het jongvee. De aparte constructie is nog altijd herkenbaar. Boerderij de Oude Hof lag rechts naast de schuur. Het bakhuisje is waarschijnlijk rond 1840 aangebouwd. In 1939 is achter de schuur een nieuwe boerderij gebouwd. Na een grondige restauratie van de historische bakoven wordt er op zondagen regelmatig gebakken.

Het adres van Bezoekerscentrum Bakhuis Leur is Van Balverenlaan 1b in Leur. Men vraagt alle bezoekers vanaf 13 jaar een mondmasker te dragen (zelf meebrengen).