V.l.n.r. Jeanny, Carola, burgemeester Van Rhee - Oud Ammerveld en Odette.
V.l.n.r. Jeanny, Carola, burgemeester Van Rhee - Oud Ammerveld en Odette. Foto: John van Gelder

Coronahulp, MeerVoormekaar en gemeente slaan handen ineen

DRUTEN - Facebookgroep Coronahulp Maas en Waal, stichting MeerVoormekaar en de gemeente Druten gaan samenwerken. Voorheen opereerden de drie partijen los van elkaar, als het ging om particuliere hulpvragen als gevolg van het coronavirus. Vanaf nu slaan zij de handen ineen, om meer inwoners van de gemeente Druten te kunnen bereiken, en zo aan meer hulpvragen te kunnen voldoen. Afgelopen maandag werd de samenwerking bekrachtigd, middels een informele samenkomst op het gemeentehuis.


'De afgelopen maanden liepen veel mensen, vooral ouderen en kwetsbaren, tegen het probleem aan dat ze geen boodschappen durfden te doen, niet naar de apotheek konden of zelfs de hond niet uit konden laten. Ook eenzaamheid was een onderwerp', vertelt Carola Janssen, initiatiefneemster van de Facebookgroep Coronahulp Maas en Waal. 'Via deze pagina brengen we sinds maart (hulp)vraag en aanbod bij elkaar. Inmiddels heeft de groep zo'n 900 leden, en blijken in alle dorpen in Maas en Waal mensen bereid om iets voor een ander te doen. Er heerst een grote saamhorigheid. En dat is fantastisch om te ervaren. Ik zou dit initiatief dan ook graag voortzetten. Want hulpvragen zullen er altijd zijn. Ook als we straks het corona gebeuren achter de rug hebben.'
De tot Hulp Maas en Waal omgedoopte Facebookgroep, MeerVoormekaar en Werkorganisatie Druten en Wijchen trekken vanaf nu dan ook gezamenlijk op om de aanwezigheid van het hulpplatform uit te dragen. 'We hebben op dit gebied de krachten gebundeld, omdat we eigenlijk hetzelfde werk doen: vraag en aanbod bij elkaar brengen. Het is mooi als je elkaar daarin kunt versterken en elkaars vrijwilligers kunt gebruiken', aldus Odette van der Donk van MeerVoormekaar.

Vrijwilliger worden

Aanmelden als vrijwilliger kan via Hulp Maas en Waal, maar ook bij stichting MeerVoormekaar. Het voordeel van inschrijven via MeerVoormekaar is dat mensen automatisch zijn verzekerd, mocht hen iets overkomen tijdens de uitvoering van hun vrijwilligerswerk. Daarnaast biedt de coördinator van de vrijwilligerscentrale van MeerVoormekaar, Jeanny Evers, ondersteuning, bemiddeling en informatie en advies aan vrijwilligers.

Hulpvragen

Mensen die een hulpvraag hebben kunnen zich ook via deze twee wegen aanmelden. Vervolgens wordt er een vrijwilliger gezocht die de helpende hand kan bieden.
Neem voor meer informatie over Hulp Maas en Waal, het indienen van een hulpvraag, of het aanmelden als vrijwilliger contact op met Odette van der Donk van stichting MeerVoormekaar (tel. 024 641 84 59) of Carola Janssen via tel. 06-12 40 44 59 (elke dag tussen 12.00 en 14.00 uur). 'Schroom niet om hulp te vragen', benadrukt Carola. 'Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het is om die drempel over te gaan. Maar doe het toch! Het maakt het leven, zeker in deze onzekere tijd, een stuk aangenamer.'