Colleges adviseren niet door te gaan met fusie

DRUTEN/WIJCHEN - De colleges van B&W in Druten en Wijchen adviseren beide gemeenteraden om niet door te gaan met een gemeentelijke herindeling. Beide colleges baseren hun advies op de resultaten van het uitgevoerde draagvlakonderzoek. Daaruit blijkt dat zowel in Druten als in Wijchen de grootste groep inwoners geen voorstander is van een gemeentelijke herindeling.

Vorige week dinsdag 10 november werden de colleges en de gemeenteraden van Druten en Wijchen geïnformeerd over de resultaten van het draagvlakonderzoek, dat afgelopen najaar werd uitgevoerd op verzoek van de twee gemeenteraden. Uit het draagvlakonderzoek blijkt dat er duidelijk overeenkomsten zijn in de mening over of een fusie een goed plan is. Zowel in Druten als in Wijchen is de grootste groep inwoners geen voorstander van een fusie. Een kleinere groep is wel voorstander, of vindt het acceptabel onder voorwaarden. Tegenstanders van een fusie maken zich bijvoorbeeld zorgen over het verslechteren van voorzieningen of het verminderen van gemeentelijke dienstverlening. Het onderzoek laat overigens ook zien dat in de wensen voor de toekomst veel overeenkomstige belangen zijn in Druten en Wijchen. Zo worden als belangrijkste voorzieningen in beide gemeenten medische zorg, winkels voor dagelijkse boodschappen en horeca genoemd.

Op basis van de resultaten uit het draagvlakonderzoek zien de colleges in Druten en Wijchen geen andere mogelijkheid dan gemeenteraden te adviseren om niet door te gaan met een fusie. Op 1 december besluiten de gemeenteraden in Druten en Wijchen daarover. Wethouder Geert Gerrits, gemeente Wijchen: ‘Uit het onderzoek blijkt dat er geen draagvlak is onder de inwoners voor de bestuurlijke fusie, terwijl we juist op zoek zijn naar bestuurlijke versterking. Als het stof is neergedaald, dan zien we verder.’ Beide burgemeesters, Marijke van Beek gemeente Wijchen, en Corry van Rhee-Oud Ammerveld, beamen dat de colleges van B&W teleurgesteld zijn in de resultaten, maar dat de noodzaak van de fusie simpelweg niet gevoeld wordt onder de inwoners.

Eerste reacties

Inmiddels hebben ook verschillende partijen een eerste reactie gegeven op het advies. 'Hoewel deze enquête een onderdeel is van het gehele draagvlakonderzoek is ons duidelijk geworden dat er op dit moment onvoldoende draagvlak is voor een gemeentelijke fusie met Wijchen. Dit respecteren wij', aldus Mustafa Enkür namens de fracties van de dorpslijsten. 'Concreet betekent dit dat wij als dorpslijsten geen voorstander zijn van verdere stappen in het kader van een fusie met Wijchen.' Enkür geeft daarbij aan nog steeds te geloven in de waarde van de Werkorganisatie Druten-Wijchen (de ambtelijke organisatie, red.). 'In de regio zullen wij doorgaan met de regionale samenwerking met onze buurgemeenten.'

Kernachtig Druten, eveneens voorstander van de fusie, stelt dat de mening van inwoners altijd centraal staat. 'Voor een groot aantal inwoners komt een fusie te snel en wordt er in de enquête vooral ook verwezen naar de (dis)balans tussen beide gemeenten', aldus woordvoerder Gerard Worm. 'Er bestaat een groter draagvlak voor een fusie met meerdere gemeenten in het Land van Maas en Waal. Daarvoor is nu echter niet het moment.' Worm noemt verder dat er veel opbouwende informatie uit draagvlakonderzoek gekomen is. 'Veel aandachtpunten waar we als partij en politiek mee aan de slag kunnen.'