Dorpsfilm over Leeuwen op Omroep GLD

LEEUWEN - In het Boven-Leeuwen van 1970 gaan de kleuters uit het dorp gewoon alleen op hun stepjes en fietsjes naar school. Geen ouders die hun kinderen met de auto droppen en weer ophalen. Een dorpsfilm laat een heel overzichtelijk en rustig bestaan zien in zowel Beneden- als Boven-Leeuwen, toen nog gemeente Wamel. De filmploeg is er begin september als er kermis is in Beneden-Leeuwen.

Ooit was Leeuwen een eenheid, één dorp met één kerk. Tot er een tweede kerk kwam, eind 19e eeuw. Zo ontstonden Boven- (hoger dan) en Beneden-Leeuwen en groeiden de gemeenschappen uit elkaar. De pontverbinding met de andere kant van de Waal was, tot een jaar na het maken van de film, de enige oversteekoptie. In 1971 ging de Willem-Alexanderbrug open en in 1976 de brug bij Ewijk. De pont bij het dorp werd in 1974 uit de vaart gehaald en de veermannen kregen een andere buitenbaan: ze werden omgeschoold tot postbode.

Verenigingsleven

In het filmdocument is verder aandacht voor het verenigingsleven. Zo komen De Vrolijke Tippelaars, Hard Gaat Ie en visvereniging Steeds Actief aan bod, net als Leones en Harmonie Koning Willem III.

Verder werd ook het kroegleven in Leeuwen in beeld gebracht. Zo is men te gast bij café De Twee Linden, café-zaal Het Centrum en café Wistaria, dat vernoemd was naar de klimop aan de gevel.

Ons Dorp Leeuwen is donderdag 5 november om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Meer informatie over Ons Dorp is te vinden op www.omroepgelderland.nl/ons-dorp.