Hans Reijnen.
Hans Reijnen. Foto: John van Gelder

Horssense teler genomineerd voor Greenovation Award

HORSSEN/AALSMEER – Royal Flora Holland organiseert ieder jaar de Fair Trade Aalsmeer, Nederlands grootste internationale sierteeltvakbeurs. Het zal geen verrassing zijn dat door toedoen van corona de vakbeurs dit jaar geen doorgang vindt. De Greenovation Award, een prijs voor kwekers die vernieuwend zijn op het gebied van innovatie en duurzaamheid, wordt wel uitgereikt. Hans Reijnen Snijheesters uit Horssen strijd samen met negen andere genomineerden om de eer.

Door Rex Broekman


Een spreekwoordelijke doorn in het oog waren de vele tienduizenden, milieuonvriendelijke euro’s die jaarlijks opgingen aan dieselbrandstof voor het beregenen van zijn oogst. Na een brainstormsessie in 2018 met een tweetal andere ondernemers ontstond het idee om een opvouwbare, mobiele zonnegenerator te ontwikkelen die het gebruik van fossiele brandstoffen moet terugbrengen. Het eerste prototype werkt inmiddels, en wanneer de generator volledig uitgeklapt is, is deze circa zes meter hoog en twaalf meter breed. De MSS40 (Mobile Sunpower Station met 40 panelen, red.) is aantrekkelijk voor iedere agrarische ondernemer die regelmatig beregent. De elektrische pomp op zonne-energie zorgt voor veel lagere energiekosten en dus een reductie van de door de overheid zo vervloekte CO2-emissie. Bovendien komt de uitvinding bij aanschaf onder andere in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek (MIA). Mooie bijkomstigheid; de zonne-generator is ook flexibel inzetbaar voor andere toepassingen zoals het opladen van elektrische auto's, zo vermeldt de website Agriper.nl.
De goedlachse agrariër laat weten de prijs an sich niet het belangrijkste te vinden. 'Ik hoop stiekem op wat meer publiciteit als ik win, maar wil vooral bijdragen aan een schoner milieu. Uiteindelijk zou het fantastisch zijn om in het komende jaar een vijftal zonnestations te kunnen verkopen.' Tot en met 30 november kan er gestemd worden op www.tradefairaalsmeer.com.