Provincie negeert oplossing Avri

REGIO - Op woensdag 28 oktober hebben Provinciale Staten besloten de voorgestelde renteverlaging van het Nazorgfonds stortplaatsen door te voeren met als gevolg dat de acht Avri-gemeenten nog dit jaar met elkaar 10 miljoen euro moeten opbrengen.

Hoewel de Staten het amendement hebben aangenomen dat de Provincie met de Avri-gemeenten in gesprek gaat om de pijn te verzachten, gaan ze voorbij aan het feit dat Avri een overheidsorganisatie is die gebonden is aan strenge regels (BBV) voor verantwoording van haar financiƫn. Avri is benieuwd met welke oplossing de Provincie komt omdat deze weet dat een betalingsregeling met afbetaling volgens dezelfde BBV-regels nog steeds tot financiƫle problemen leidt bij de gemeenten.

Reactie Avri

Joost Reus, voorzitter Dagelijks Bestuur Avri: 'We hebben hier met verwondering naar geluisterd. Het is duidelijk dat de Staten niet meegaan met het voorstel dat wij als oplossing hebben ingebracht: namelijk het opnemen van een overgangsregeling in de verordening voor de stortplaatsen die al fysiek zijn afgedicht zoals die van Avri met daarbij de garantstelling door de Avri-gemeenten voor een bedrag van 10 miljoen als er in de toekomst zich grote kosten aandienen en er te weinig geld in het fonds zou zitten voor de Avri-stortplaats. Een win-winsituatie: de Provincie wordt zo voor dat bedrag ontzorgd en de Avri-gemeenten hoeven niet nu al 10 miljoen op te brengen. Maar dat voorstel is helemaal niet besproken en dat is natuurlijk heel jammer.'