Afbeelding
Foto uit archief

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Altforst

ALTFORST - Op een pluimveebedrijf in Altforst is vorige week vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 35.700 dieren.

De uitbraak van de vogelgriep op een kippenbedrijf in Altforst is waarschijnlijk veroorzaakt door een vorm van ongedierte dat de stal is binnengekropen. Dat stelt de voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, Hennie de Haan.

Naar aanleiding van de besmetting gelden maatregelen op en rond het bedrijf. In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen negen andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven zijn gecontroleerd, en hier is geen vogelgriep vastgesteld. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 25 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt de komende weken een vervoersverbod. Op sommige punten is dit verbod recentelijk versoepeld. Zo mogen bedrijven met leghennen hun eieren sinds zaterdag weer vervoeren. Voor de bedrijven met kuikens wordt bekeken of diertransporten weer mogelijk zijn.