Sjaak (links) draagt de lampen over aan Christiaan (rechts).
Sjaak (links) draagt de lampen over aan Christiaan (rechts). Foto: Ger Loeffen

LED-verlichting voor De Molen

BEUNINGEN - Sinds enkele weken is de theaterverlichting van Theater De Molen vervangen door LED-verlichting, Hiermee doet Stichting Perspectief, waaronder het theater valt, een verdere stap in verduurzaming het Molenhuis en het theater. Maar dat is niet de enige reden dat hiervoor is gekozen. De oude theaterlampen gaven heel veel warmte af met gevolg dat de temperatuur vooral boven in de zaal flink opliep.

Door Ger Loeffen


‘De theaterlampen gaven altijd heel veel warmte af en de mensen in de zaal hebben vaak geklaagd dat het te warm was. Vaak was dat ook een reden voor veel mensen om niet naar ons theater de gaan’, meldt programmeur van Theater De Molen Femke Arts.

Temperatuur

Vooral bij voorstellingen met veel publiek liep de temperatuur bovenin de zaal soms flink op. Ook de technici Willie van Boxtel en Sjaak Geurts, tevens beheerder van het theater, zijn blij met de nieuwe LED-verlichting. Samen met een team vrijwilligers verzorgen zij de verlichting tijdens de voorstellingen.
Geurts: ‘Het grote voordeel van dit systeem is dat we nu alles vanaf de centrale unit kunnen regelen. Als een artiest op een bepaald moment een blauw licht wilt hebben, kan de lichttechnicus dat centraal inregelen met schuifregelaars. Bij het oude systeem moesten we aparte filters in de lampunit schuiven. Het vereist wel enige oefening, maar de leverancier heeft ons een hele dag begeleid.’

Toverbaltheater

De oude lampen waren nog prima te gebruiken en het was zonde deze in de container te dumpen. En dus werd besloten de verlichting te schenken.

Meteen kwam het Toverbaltheater in Beneden-Leeuwen in beeld. Voor veel mensen tussen de Maas en de Waal een bekend theater. Niet dat het Toverbaltheater zonder verlichting zat, maar voor de workshops die er worden gegeven, is de theaterverlichting uit Beuningen heel goed bruikbaar. Onlangs werden de lampen door Toverbal-medewerker Christiaan opgehaald.