Beunings huishoudboekje in balans

BEUNINGEN – Volgens wethouder financiën Hans Driessen is ‘de balans in balans’ als het gaat om het huishoudboekje van de gemeente. De begroting voor 2021 laat wel kostenstijgingen zien, maar die worden onder andere opgevangen met een stijging van de OZB van 1,5 procent.

Door Patrick Huisman


Wethouder Driessen is tevreden over de cijfers voor de komende jaren, maar er zijn ook zorgen. 'Bijvoorbeeld de structurele invloed van de coronacrisis op onze financiële positie. Op dit moment zitten we aan het begin van de tweede golf. Zicht op de duur van de crisis en de effecten daarvan hebben we nog niet.'

Woningbouw

De belangrijkste zaken voor de komende jaren zijn volgens de gemeente de woningbouw, het doel om in 2040 energieneutraal te zijn en preventie binnen sectoren als de jeugdzorg en de WMO. In de praktijk betekent dat Beuningen de komende 10 jaar 3.000 extra huizen wil bouwen en daar zijn extra uitgaven voor nodig. Zowel voor de wegen en riolering die moeten worden aangelegd, maar ook heeft de gemeente dan meer medewerkers nodig.

Verduurzamen

Ook het verduurzamen van de woonwijken en het aanmoedigen van energiebesparende maatregelen door inwoners en ondernemers zijn stappen die Beuningen wil zetten. De aanpassing van die leefomgeving aan de effecten van klimaatverandering hoort ook bij duurzaamheid, zo stelt de gemeente. Volgend jaar start de voorbereiding van de nieuwbouw van basisschool de Dromedaris en de Vuurvlinder krijgt uitbreiding met een speellokaal. Ook wordt gewerkt aan de herinrichting van de Houtduiflaan.

Infographic

Beuningen maakt ieder jaar een overzichtelijke infographic van haar begroting, waarmee inwoners inzicht krijgen in de inkomsten uitgaven. Zie daarvoor: www.beuningen.nl/bestuur_en_organisatie/financien.