Afbeelding
Foto:

Hoe kijken gemeente Beuningen en West Maas en Waal aan tegen grote fusie in Maas en Waal

Verdeeldheid over gemeentelijke fusie in Maas en Waal

Door Patrick Huisman


WEST MAAS EN WAAL - Een opvallend geluid afgelopen weken bij ondernemersbijeenkomsten over de fusie tussen Wijchen en Druten: Ondernemers zien veel liever een grotere fusie waarbij ook Beuningen en West Maas en Waal betrokken zijn. Reden voor de Maas&Waler politieke partijen uit Beuningen en West Maas en Waal te vragen hierop te reageren. Volgende week spreken we met politici uit Beuningen. Vandaag Piet Donkers van oppositiepartij Sociaal Maas & Waal en Ellen Jagtenberg van coalitiepartij VVD uit West Maas & Waal.

Hoe staat de VVD als ondernemerspartij in deze discussie aangezien zij tot nu toe altijd tegen een fusie waren? Dat blijkt ondanks de geluiden van ondernemers niet veranderd. 'Uiteraard is het geluid van ondernemers en inwoners uit onze gemeente voor de VVD ontzettend belangrijk. Direct contact is daarbij voor ons van groot belang en zal in een grotere gemeente alleen maar lastiger worden; meer afstand, minder betrokkenheid', zo stelt fractievoorzitter Jagtenberg. Ook wijst ze erop dat de gemeente ondanks de zelfstandigheid regionaal inkoopt via de Gemeenschappelijke Regelingen in de Regio Rivierenland.

Piet Donkers, fractievoorzitter van Sociaal Maas & Waal ziet daarin juist het probleem in zijn gemeente. 'Op dit moment maken we op veel terreinen gebruik van die Gemeenschappelijke Regelingen. Echter vanwege de gemeenschappelijkheid heb je zelf niet meer het beslissingsrecht. Vooral als kleine gemeente is het dan erg lastig om een vuist te maken. Op het moment dat je één grote gemeente vormt, ben je zelf aan de bal.'

Volgens Donkers ziet zelfs de coalitie nu in dat ze verkeerde keuzes aan het maken is als het gaat om samenwerking in de regio. 'Zelfs de fractievoorzitter van de Federatie Dorpslijsten, met tien zetels de grootste partij, is tot dit inzicht gekomen.' Volgens Donkers merkte fractievoorzitter Orlemans onlangs in een vergadering op dat het lijkt alsof West Maas en Waal buiten de regio Rivierenland staat en hier niet echt deel van uitmaakt. 'Als grootste partij zou de Federatie Dorpslijsten in het belang van de inwoners toenadering moeten zoeken tot Druten en Wijchen', zo betoogt Donkers.

Maar Ellen Jagtenberg hecht juist aan zelfstandigheid: 'Wij willen als betrokken politici besluiten kunnen nemen die ten goede komen aan de leefbaarheid in onze gemeente en zelf de regie houden.'

Sociaal Maas & Waal wijst ook nog op een financiële prikkel die fuseren aantrekkelijk maakt. 'Een plattelandsgemeente als Oss ontvangt van het rijk 1966 euro per inwoner. De gemiddelde rijksbijdrage van de Maas en Waalse gemeenten ligt op 1370 euro. Een verschil van bijna 600 euro per inwoner. Voor één groot Maas en Waal met ongeveer 100.000 inwoners zou dat dus om ongeveer 60 miljoen meer inkomsten per jaar gaan.' Volgens fractievoorzitter Donkers kan je met dat geld nogal veel doen voor de inwoners.

Ellen en Roland Jagtenberg.