Onderzoek knooppunt Ewijk


EWIJK - Het onderzoek naar een oplossing voor de verkeersproblemen op de A50 op het traject Ewijk-Bankhoef-Paalgraven kan nu echt beginnen. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft daarvoor donderdag de zogeheten Startbeslissing ondertekend.

Door Patrick Huisman

November vorig jaar besloten de provincies Noord-Brabant en Gelderland al dat er zo’n onderzoek moest komen. Het traject staat in de top 15 van knelpunten in Nederland, gerangschikt naar de economische schade die wordt veroorzaakt door vertragingen. Op het traject staan structureel files en dat is slecht voor de concurrentiekracht van de regio, zo werd eerder al vastgesteld.

Er zijn drie oplossingen die bij voorbaat het meest kansrijk worden geacht. De eerste is het deel tussen knooppunt Bankhoef en Ravenstein te verbreden naar 3 rijstroken per rijrichting, voor een bedrag van 24 miljoen euro. De tweede oplossing die wordt bekeken is het aanleggen van spitsstroken op het hele traject, zodat er 3 rijstroken per rijrichting zijn. De kosten hiervan worden geschat op 55 miljoen euro. De duurste optie, 103 miljoen euro, is om het hele traject te verbreden naar 3 rijstroken per rijrichting.

In het najaar van 2022 moet het voorkeursalternatief worden vastgesteld. Waarschijnlijk kan eind 2026 het echte werk beginnen.