Zonnepanelen op het dak van een agrarisch bedrijf.
Zonnepanelen op het dak van een agrarisch bedrijf. Foto: John van Gelder

Gebiedscoöperaties Vitaal Druten en Vitaal West Maas en Waal

MAAS EN WAAL - Vanuit het klimaatakkoord heeft elke gemeente in een regionaal samenwerkingsverband (RES) de opdracht om duurzame energie op te wekken. Zonne- en windenergie liggen voor de hand en het buitengebied in Maas en Waal is daar uitermate geschikt voor. Een jaar geleden heeft ZLTO Land van Maas en Waal daarom twee gebiedscoöperaties opgericht. Hun doel was tweeledig. Namelijk het opwekken van schone energie enerzijds, en het tegengaan van leegstand en verpaupering van het buitengebied anderzijds.


Het draagvlak dat nodig is om een vergunning voor zonneparken of windmolens te krijgen is geregeld in twee coöperaties: Vitaal Druten en Vitaal West Maas en Waal. De gemeente stelt wel eisen aan de projecten. Het moeten maatschappelijk gedragen projecten zijn die goed in het landschap passen, de belasting voor het milieu moet minimaal zijn en de lokale samenleving moet kunnen meedelen in de opbrengsten. Inmiddels tellen beide coöperaties samen zo’n 170 leden. Zij kunnen straks participeren in duurzame projecten.

Deskundigheid

ZLTO voorman en voorzitter van Vitaal West Maas en Waal Jan van Lent: 'De eerste projecten komen op ons af. We zijn in gesprek met Arcadis om ons tot aan de vergunningverlening te begeleiden op procedureel, technisch, financieel en juridisch vlak. Ook op het gebied van burgerparticipatie kan Arcadis ons helpen. De organisatie heeft ervaring met een participatieve benadering van energieprojecten. Daarnaast trekken we samen met de gemeenten op. Elkaar versterken is belangrijk. Concrete plannen voor zonneparken of windmolens uitwerken is dan een volgende stap.'

Zonneparken in Afferden en Puiflijk

Regelmatig is er constructief overleg met ambtenaren en wethouders van beide gemeenten. Geert van Bergen (voorzitter Vitaal Druten) zegt: 'Momenteel zijn in de gemeente Druten twee zonneprojecten in ontwikkeling: Larendeel in Afferden en De Zevent in Puiflijk. We zitten in de fase van voorbereiden van de vergunningaanvraag. Verder zijn we afspraken met twee projectontwikkelaars aan het uitwerken. Voor belangstellenden die graag worden betrokken bij duurzame ontwikkelingen in onze gemeenten, is dit een goed moment om lid te worden.' Zie ook: www.vitaalmaasenwaal.nl.