De granulietstort wordt tijdelijk stilgelegd.
De granulietstort wordt tijdelijk stilgelegd. Foto: Marion Enzerink

Granulietstort tijdelijk stilgelegd vanwege onrust over stoffen

WEST MAAS EN WAAL – De granulietstort in natuurplas Over de Maas wordt tijdelijk stilgelegd. Het bedrijf Nederzand dat de stortingen verzorgt kwam zelf maandagmiddag bij de rechter met dit aanbod. Reden is de onrust bij omwonenden. Arcadis doet op dit moment onderzoek naar de stortingen en men wil op die uitslagen wachten.

Door Patrick Huisman


Wethouder Ans Mol is blij met het stopzetten: 'Dat is wat de gemeente altijd heeft gevraagd. Stoppen zolang niet duidelijk is wat de milieu hygiënische consequenties zijn. Wat hierna komt is afhankelijk van de review.'

Het blijft ondertussen rommelen in de affaire. Opnieuw zijn er Kamervragen en er komt ook een nieuw Kamerdebat, al is nog onduidelijk wanneer. Aanleiding is een tweede uitzending van onderzoeksprogramma Zembla over Granuliet.

Zembla onthulde in februari dat de top van Rijkswaterstaat eigen vergunningverleners onder druk zette om de stort van 750.000 ton granuliet, een afvalproduct van de asfaltindustrie, toe te staan in Over de Maas. Begin september bracht Zembla naar buiten dat Rijkswaterstaat ook nog eens een cruciale rekenfout heeft gemaakt in een risicoberekening van de granulietstort.

Een nieuwe uitzending werd gemaakt na een beroep op de Wet openbaarheid Bestuur. Daardoor kreeg Zembla de beschikking over 9.000 pagina’s aan documenten met mails, WhatsApp verkeer en andere stukken. Daaruit bleek dat topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu integriteitsregels hebben geschonden bij het besluit tot de omstreden granulietstort In de uitzending kwam hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen aan het woord over de kwestie. Hij zei dat je dit soort praktijken in Wit-Rusland zou verwachten, maar niet in Nederland. Daarop kreeg de hoogleraar volgens eigen zeggen een intimiderend telefoontje van een consultant van Bontrup, het bedrijf dat de granuliet laat storten in Over de Maas.

Het onderzoek van Arcadis moet half december klaar zijn.

De granulietstort wordt tijdelijk stilgelegd.