Cameron Millar.
Cameron Millar. Foto: H. de Vries

Mensen emotioneren met muziek

WAMEL – De van oorsprong Australische Cameron Millar geeft saxofoon- en klarinetlessen in het Vrijetijdscentrum (VTC) in Wamel. Hij verzorgt de muzieklessen van Harmonie Koning Wilhelmina.

Door Hanneke de Vries


Het is vrijdagmiddag, iets na zessen. De laatste klanken klinken uit het VTC van Wamel. ‘Met je pink kun je op deze manier de lage F laten klinken en op deze manier een toonlader spelen.’ Na de derde aanzet klinkt de toonlader al vloeiend en speels.

Na zijn masterstudie wist Cameron, 29 jaar, even niet wat hij wilde doen. Hij kon een baan nemen om elke dag les te geven aan 45 leerlingen, maar zijn passie ligt bij het spelen en hij wil niets liever dan mensen emotioneren met muziek. Hij treedt ook graag op. ‘Overal in de wereld kun je muziek maken, maar het is belangrijk om te weten wat je wilt spelen. De stijl die ik mooi en leuk vind is in Nederland heel populair. Als je denkt aan een saxofoon, denken mensen vaak aan jazz, maar dat hoeft niet.’ Cameron wil met de saxofoon klanken laten klinken, zoals ze te horen zijn in een symfonieorkest. Niet alleen jazz, maar ook klassiek.

Jong geleerd

Vanaf 7 jarige leeftijd kun je lessen gaan volgen bij Cameron: ‘Het is belangrijk dat je deze leeftijd hebt. De kinderen moeten een zwaar instrument vasthouden en de vingers op de juiste plaatsten zetten. Jong en oud kan bij mij terecht, van 7 tot pak 'm beet 97 jaar. Voor mij is lesgeven aan een kind wat pas de muziek heeft ontdekt net zo leuk als lesgeven aan iemand van 70 jaar. Het belangrijkste is de passie.’

Cameron is een enthousiaste docent, afgestudeerd aan het conservatorium in Australië. Het plezier maken in en met muziek staat centraal in de lessen: ‘Het is een uitdaging om mijn passie voor muziek te delen met de muzikanten en hun verder te helpen met het verbeteren van hun techniek of hen te leren improviseren.’ Naast het lesgeven treedt Cameron regelmatig op met zijn kwartet. De combinatie van lesgeven en optreden bevalt hem uitstekend.

Cameron geeft elke vrijdag les in het VTC. Meer informatie via Jeanne van Hoorn, tel.: 0487-501585 of mail: jeannevanhoorn@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding