De skatebaan zal verplaatst en gerenoveerd worden.
De skatebaan zal verplaatst en gerenoveerd worden. Foto: John van Gelder

Groen licht voor miljoenenproject sportpark De Gelenberg

DRUTEN - Afgelopen donderdagavond gaf de gemeenteraad van Druten groen licht voor de nieuwbouw van een sporthal en zwembad op sportpark De Gelenberg. De totale kosten voor het complex zijn geraamd op 19,4 miljoen euro, waarvan Druten 2,4 miljoen euro subsidie tegemoet kan zien. Naar verwachting wordt in 2022 begonnen met de bouw.


Het 'Papendal van Maas en Waal', zo wordt het nieuwe sportcomplex nu al door inwoners genoemd. Die link naar het bekende Arnhemse sportcentrum is niet verwonderlijk, want het bouwproject is het duurste plan ooit in de gemeente Druten.

Multifunctioneel

Bij de opening, gepland medio augustus 2023, hebben de inwoners van de gemeente Druten de beschikking over een hagelnieuwe en bovendien multifunctionele sporthal. Die multifunctionaliteit uit zich onder meer in het feit dat gekozen is voor een zeer ruime afmeting van de sporthal zodat de hal voor alle sporten optimaal gebruikt kan worden. Zo is er een turnhal opgenomen voor de activiteiten van Druturnia en is de hal 8 meter hoog en daardoor geschikt voor de volleybalverenigingen. Zwembad De Gelenberg, wat in de huidige vorm over aan aantal jaren toe zou zijn aan een grote renovatie, krijgt tevens onderdak met liefst twee baden waarvan één bad geschikt is voor waterpolo. Het zwemgedeelte is straks eveneens geschikt voor bewoners van 's Heeren Loo Boldershof.

Extra kosten

Eerder werden de totale kosten voor het sportcomplex begroot op 13 miljoen euro. De extra kosten zitten met name in het feit dat de accommodatie zo goed als energieneutraal wordt. Daarnaast gaat een aardig bedrag zitten in de ontsluiting van het sportpark met een nieuw aan te leggen weg. Ook voor de omgeving van het nieuwe sportpark is geld gereserveerd. Zo krijgt het park, waar ook verschillende buitenclubs gevestigd zijn, een metamorfose.
Wethouder Willy Brink merkte op dat dit het juiste moment is om tot ontwikkeling over te gaan, refererend aan de historische rentestand. Brink verwacht bovendien een voorspoedige exploitatie. Volgens hem is de sporthal nu al bijna volledig volgeboekt.

Vragen over horeca

CDA-raadslid Johan Wiersma plaatste in de raadsvergadering nog een kanttekening bij de uitbating van de huidige sporthal. Op 1 januari 2021 stopt de huidige beheerder van deze hal in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. 'Er is nu veel onrust onder de gebruikers van de sporthal, omdat de gemeente nog geen oplossing heeft aangeboden', laat Wiersma weten. Wethouder Brink zegt dat hij in gesprek is om de horeca in de sporthal in de lucht te houden. Hij sluit niet uit dat de sporters eventueel naar de D’n Bogerd moeten voor de derde helft. ‘Het is maar 150 meter verder op’, volgens de heer Brink.