Fusie

'Eén gemeente is de beste oplossing' door Arnold de Kock (uit De Gelderlander 27-08-2020).

Ik zou mijn mening op dit artikel de titel willen meegeven: 'Ook gij Brutus?' Een uitspraak van Julius Caesar, toen hij door zij beste 'vrienden' werd vermoord. Ik denk aan deze uitspraak, omdat ik bij toeval gisteren vanaf Druten via de Koningsstraat naar Afferden reed. Juist ja, de weg die al in de tijd van Julius Caesar door onze streek liep!

Dat het zaadje voor een campagne tot een fusering van de gemeente West Maas en Waal een keer gelegd zou gaan worden, was wel duidelijk. Dat dit al zo snel en na het volledig ondemocratische proces in de gemeente Druten nu ook al in de gemeente West Maas en Waal zou gaan gebeuren, had ik echter niet verwacht. Nota bene, door de door iedere Beneden-Leeuwenaar gerespecteerde Arnold de Kock! Vandaar mijn citaat!

Is die schaalvergroting in de bestuursstructuur nu werkelijk het 'halleluja' voor alles? Zo wordt het gebracht, maar wordt het zo ook ervaren? Ik denk het niet. Door het almaar groter worden van die gemeenten komen de burgers, de inwoners dus van kleine kernen, steeds verder van dat bestuur af te staan en is dat wat we willen? Straks worden beslissingen die individuele zaken betreffen behandeld en beoordeeld door een gemeenteambtenaar die in Wijchen of Beuningen op het gemeentehuis werkt, maar die uit Nijmegen of wie weet waar vandaan komt. Zitten we daar op te wachten?

Alle nutsvoorzieningen en openbare werken komen onder beheer van mensen die totaal geen notie hebben wat er in die kleinere kernen leeft. Dat hebben we nota bene ook al gezien bij eerdere fusies! Ik mag hopen dat het zaadje van Arnold, dat honderdvoudige vrucht zou moeten opleveren, door een duidelijke stellingname van de bevolking met een eerlijk democratisch proces, een stille dood beschoren zal zijn.

Als we niet, zoals in Druten, 'gepiepeld' willen worden, stel ik voor vanaf nu al krachtig stelling te nemen. Wie is het mij eens en neemt het met mij op?

Henry Engelaer, Beneden-Leeuwen (adioslabor@hotmail.com)