Hospice 'De Brug' in Druten.
Hospice 'De Brug' in Druten. Foto: John van Gelder

Hospice opent weer, nieuwe vrijwilligers zijn welkom

DRUTEN – Het gaat weer open, maar wel heel voorzichtig. Hospice 'De Brug' in Druten opent, na zes maanden, op 1 oktober weer de deuren. Met allerlei aanpassingen vanwege corona gaan de vrijwilligers toch weer aan de slag, ze zoeken nog wel dringend nieuwe collega’s.

Door Patrick Huisman

Op 27 maart ging het hospice dicht omdat veel oudere vrijwilligers het toch eng vonden om te blijven werken. 'We hebben toen in goed overleg met alle instanties de mensen op andere plekken kunnen onderbrengen', zo vertelt voorzitter van het bestuur Jac van Dongen.

Naast het hospice, dat alweer enige tijd De Brug heet, valt onder die naam ook het Thuiswaken en de Respijtzorg. In het laatste geval worden mensen die ziek zijn voor maximaal drie weken in het hospice opgenomen zodat de mantelzorger thuis wat rust krijgt.

Voor al deze vormen van zorg zijn veel vrijwilligers nodig. 'Als mensen minimaal vier uur per week beschikbaar zijn en enige levenservaring hebben dan kunnen ze dit al doen', zo vertelt coördinator José Kooijmans. Nieuwe vrijwilligers krijgen ook een cursus, zowel in theorie als praktijk.

Het hospice gaat niet met mondkapjes werken, maar houdt uiteraard wel op alle andere mogelijke manieren rekening met alle coronamaatregelen. 'We willen wel een coronavrij hospice blijven en dus moet iedereen ook een test ondergaan voor ze bij ons terechtkomen', zo verzekert José.

Als het hospice opengaat op 1 oktober, dan wordt er gestart met maximaal twee gasten, om te testen of alle maatregelen werken.

Voor meer informatie of het aanmelden als vrijwilliger, zie: www.debrugmaasenwaal.nl.