Henk van Elk, Martien Pardoel, Wilfried Cobussen, Willy Brink en Peter Gradussen.
Henk van Elk, Martien Pardoel, Wilfried Cobussen, Willy Brink en Peter Gradussen. Foto: John van Gelder

Albert Heijn start lokale spaaractie met historische plaatjes

DRUTEN - Bij Albert Heijn Druten is deze week een bijzondere spaaractie van start gegaan. Klanten van de Drutense super kunnen er dit keer niet sparen voor voetbalplaatjes, maar voor stickers met historische foto's van de dorpen Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk. Speciaal voor de actie werd een prachtig boek uitgegeven, 'n Praotje bij 'n Plaotje genaamd, waarin de beelden gebundeld kunnen worden.


'In dat boek wordt, zoals de titel doet vermoeden, bij ieder te sparen plaatje een korte uitleg gegeven', vervolgt een trotse supermarktmanager Wilfried Cobussen. 'In totaal zijn er 216 stickers gemaakt, waardoor alle dorpen ruimschoots aan bod komen', vervolgt hij. 'Bij elke 10 euro aan boodschappen krijgen klanten een setje van 4 stickers. In totaal loopt de actie 10 weken en in de laatste week organiseren we een ruilmiddag zodat iedereen zijn verzamelboek vol kan krijgen.'

Bewaarexemplaar

Dat verzamelboek is een heus bewaarexemplaar geworden. 'Mede dankzij de inzet van Henk van Elk van de Historische Vereniging Tweestromenland. Hij beijverde zich maandenlang voor de totstandkoming van het boek, de plaatjes en teksten.' Al bladerend door het boek komen we van de vijf Drutense kerkdorpen allerhande beelden tegen in kleur en zwart-wit. Verschillende tijdsperioden passeren daarbij kruislings de revue, een feest der herkenning voor menig inwoner. 'Herkenbaar is ongetwijfeld ook het inleidende verhaal over de geschiedenis van Albert Heijn in Druten, die onlosmakelijk verbonden is met de naam van 'Pietje' Gradussen', aldus Cobussen.
Het boek 'n Praotje bij 'n Plaotje is gratis af te halen in de winkel van Albert Heijn Druten, met de flyer die inwoners uit de gemeente Druten afgelopen week thuis op de mat vonden. Afgelopen maandag werd aan wethouder Brink het eerste exemplaar overhandigd.