Zwembad De Gelenberg.
Zwembad De Gelenberg. Foto: John van Gelder

Nieuwe sporthal en zwembad in Druten worden nog duurder

DRUTEN – “Een historische dag” noemde wethouder Sjef van Elk het afgelopen week bij de presentatie van de definitieve plannen voor een nieuw sportcomplex op de Gelenberg. Voor een nieuw zwembad en sporthal gecentreerd op die locatie investeert Druten een bedrag van 17 miljoen euro. Dat is vijf miljoen meer dan eerder was begroot.

Door Patrick Huisman


Dat komt onder andere doordat er een samenwerking komt met zorginstelling ’s Heerenloo. Op de locatie van Boldershof is nu wel een zwembad, maar dat is afgeschreven. De cliënten kunnen van het nieuwe bad gebruikmaken, maar daarvoor is een beweegbare bodem nodig. Dat is één van de belangrijkste redenen voor de kostenstijging. Verder wordt het complex bijna 600 vierkante meter groter dan oorspronkelijk gepland. Het hele gebouw beslaat nu zo’n 5600 vierkante meter.

Reden voor nieuwbouw is dat sporthal De Rusheuvel al 50 jaar oud is en Zwembad De Gelenberg over een aantal jaren toe zou zijn aan een grote renovatie. Vanwege de huidige lage rentestand kwam de gemeente al eerder tot de conclusie dat het verstandig zou zijn deze zaken in één keer op te lossen met een nieuw sportcomplex.

Er komen twee baden. Eén bad wordt vijfbaans met een afmeting van 25 bij 12,5 meter. De sporthal krijgt straks vier delen en een aantal nieuwe gebruikers. Leerlingen van het Pax Christi College komen er sporten en ook voor Druturnia wordt er plaats gemaakt.

De exploitatie van het gehele sportcomplex inclusief horeca komt in externe handen. Wie dat wordt, is nog niet duidelijk.

Ontsluiting

Om het hele complex goed te ontsluiten met een nieuwe weg en het gebied rondom de nieuwe Gelenberg heen, is nog eens ruim 2 miljoen euro extra nodig.

Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan er al in 2021 begonnen worden met de bouw. Deze moet dan in augustus 2023 afgerond zijn.

Skatebaan bij De Gelenberg