Protestactie tegen de granulietstort
Protestactie tegen de granulietstort Foto: Reinier Jansen

Ophef na nieuwe onthulling Zembla over granuliet


WEST MAAS EN WAAL - PvdA, GroenLinks, PvdD, SP en 50PLUS in de Tweede Kamer willen per direct de stort van granuliet laten stilleggen. Het tv-programma Zembla onthulde vorige week dat Rijkswaterstaat een ernstige rekenfout heeft gemaakt bij de risicoberekening van de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas. Daardoor is volgens Zembla ten onrechte het beeld ontstaan dat de omstreden stort van granuliet bij een worstcasescenario geen gevaar oplevert voor vissen en ander waterleven.

Door Patrick Huisman

De hoeveelheid kankerverwekkende stof die in de natuurplas kan vrijkomen, komt daarmee ruim boven de door Rijkswaterstaat zelf geselecteerde strengste grens, zo betogen de programmamakers.
Het gaat hierbij om de gevaarlijke stof acrylamide. Deze stof kan vrijkomen uit het chemische bindmiddel dat wordt gebruikt om granuliet, een afvalproduct van de asfaltindustrie, steekvast te maken. Acrylamide geldt als een ‘Zeer Zorgwekkende Stof’, omdat het giftig en kankerverwekkend is. Deskundigen waarschuwen al langer voor de onbekende effecten van het bindmiddel op het water.
Volgens Rijkswaterstaat is er inderdaad sprake geweest van een rekenfout op papier, die ze ook zeggen te betreuren. Toch is er volgens een woordvoerder niets aan de hand, omdat acrylamide in de praktijk niet voorkomt in het granuliet dat in de plas wordt gestort.

Juridische stappen

Verantwoordelijk wethouder Ans Mol is er helemaal klaar mee en stapt opnieuw naar de rechter. 'Wij begrijpen niet hoe een deskundige overheid zo’n fout kan maken. Hoe staat het dan met de deskundige beoordeling voor de rest van het dossier, wat we niet kunnen controleren?'