A50 met op de achtergrond één van de zoeklocaties.
A50 met op de achtergrond één van de zoeklocaties. Foto: GER LOEFFEN

3.000 nieuwe woningen in Beuningen in de komende 10 jaar

BEUNINGEN – Het college van burgemeester en wethouders wil de komende 10 jaar zo’n 3.000 huizen gaan bouwen in de gemeente Beuningten. Er komen vier zogenaamde zoekgebieden, verdeeld over de vier kernen.

Door Patrick Huisman

Beuningen wil volgens eigen zeggen een substantiële bijdrage leveren om de druk op de woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen te verminderen en tegelijkertijd de gemeente voor de toekomst vitaal houden en versterken.

Waterwoningen

In Winssen ziet de gemeente ontwikkelmogelijkheden direct aan de randen en ten zuiden van Winssen. Dichterbij de kern van Winssen zijn vooral kansen voor woningtypen gericht op zowel jonge als oude doelgroepen. Meer ten zuiden van de Van Heemstraweg denkt B&W aan woningen in het hogere segment en in een bijzonder woonmilieu, zoals waterwoningen rondom de (toekomstige) ontzandingsplassen.

Gestapelde bouw

Langs de A50 bij Ewijk wil het gemeentebestuur mogelijkheden voor gestapelde bouw onderzoeken. De geluidhinder is hier een belangrijk aandachtspunt. Aan de zuidzijde is ruimte voor woningen in een bijzonder woonmilieu. De locatie ligt op grotere afstand van de kern en is daardoor minder geschikt voor ouderen. De ontsluiting van het gebied en de nabijheid van A50 en A73 zijn nog wel zaken die verder onderzocht moeten worden.

In Beuningen zelf is verhoudingsgewijs de minste ruimte. Wel denkt de gemeente dat er mogelijkheden zijn ten noorden van de Van Heemstraweg voor woningen in kleine buurtschappen.

Stads karakter

Een laatste zoekgebied is de locatie tussen Weurt en Beuningen in, Dit gebied vormt de overgang tussen het dorpse karakter van Beuningen en het stadse karakter van Nijmegen. Daar zou bij woningbouw ook rekening mee gehouden dienen te worden volgens B&W.

De ambitieuze plannen kosten de gemeente ook extra personele inzet. De komende vier jaar betekent dit jaarlijks zo’n 300.000 euro. In het voorjaar van 2021 moet de gemeenteraad zich uitspreken over de plannen.