Lienden zet windmolentjes in tegen turbines
Lienden zet windmolentjes in tegen turbines Foto: Wijchens weekblad Wegwijs

Inwoners zet windmolentjes in tegen turbines

WIJCHEN - Tussen Niftrik en Hernen, en dus in het gebied dat grenst aan het buurtschap Lienden, nabij Batenburg, zijn zes enorme windturbines gepland. Bijna net zo hoog als de Eiffeltoren. En dan dus zes keer. Daartegen bestaat verzet vanuit Hernen en Niftrik, maar vorige week zaterdag meldde ook Lienden zich aan het front. Ze zetten 19 zelfgemaakte windmolentjes in.


De Wijchense wethouder Titus Burgers (PvdA) die in zijn portefeuille ook duurzaamheidsinitiatieven beheert, had al laten weten, dat hij de plannen van de initiatiefnemers om zes turbines te plaatsen niet steunt. In de RES (Regionale Energie Strategie) waarin gemeenten hun duurzaamheidsplannen aankondigen, staan voor de gemeente Wijchen al een windpark bij Bijsterhuizen plus de nodige zonnevelden. Daarmee voldoet de gemeente aan de RES-doelstelling.

Gemeente passeren

In Lienden is men desondanks niet helemaal gerust op de goede afloop. De initiatiefnemers hebben al aangekondigd de gemeente te passeren en de plannen voor de zes windturbines rechtstreeks in Arnhem aan het provinciebestuur voor te leggen. Dus kwamen diverse inwoners in actie. Er werden 19 windmolens gemaakt, voor ieder Liendens huishouden een, en die werden zaterdagmiddag aan de buurtgenoten uitgereikt. Dat gebeurde op het terrein van Vakantieboerderij ’t Kuyperke in Batenburg. Els Berendts, voorzitter van de buurtvereniging Lienden gaf aan dat 90 procent van de Liendenaren het protest ondersteunde. De overige 10 procent waren de grondeigenaren of daarmee bevriende huishoudens, aldus Berendts.

Tweespalt

Naast de slagschaduw, het geluid en de horizonvervuiling, veroorzaken de windmolens bij voorbaat ook tweespalt in de buurt, betoogde ze zaterdag tijdens de bijeenkomst, die aantoonde dat een overgrote meerderheid van de Liendenaren eensluidend tegen de giga turbines is. De windmolentjes voor hun huizen getuigen daarvan, de meeste zijn nog steeds te zien.